Participarea IPS Laurentiu la Slujba Sfintirii Sfantului Mir din Biserica Apostolica Armeana

Din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinția Sa Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a participat, în perioada 26-28 septembrie a. c., la slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir din Biserica Apostolică Armeană. Aceasta a avut loc în catedrala din Etchmiadzin, Armenia, și a fost prezidată de Sanctitatea Sa Karekin II, Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor. Slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir din Biserica Apostolică Armeană de anul acesta a fost legată de comemorarea centenarului genocidului armean, fapt pentru care au fost invitați să participe reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe și ai instituțiilor ecumenice în care Biserica Apostolică Armeană este membră.

Programul delegațiilor a cuprins o vizită la Memorialul genocidului armean, la Institutul de Cercetare a Manuscriselor Vechi „Mesrop Mastots” și la mănăstirea Khor Virap.

Duminică, 27 septembrie Înaltpreasfinția Sa a asistat la Liturghia săvârşită în catedrala centrală din Etchmiadzin. După amiază, ceremonia de sfințire a Sfântului Mir s-a desfăşurat în altarul de vară construit recent din piatră în apropiere de catedrala centrală din Etchmiazin în cadrul complexului pontifical Etchmiadzin. Au participat numeroşi credincioşi, demnitari de stat armeni, inclusiv preşedintele Armeniei, precum şi unii reprezentanți ai unor misiuni diplomatice. În acest context, Înaltpreasfinția Sa a adresat Sanctității Sa Karekin II, Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor,precum și tuturor celor prezenți, un mesaj oficial din partea Bisericii Ortodoxe Române.Sfântul Mir se sfintește în Biserica Apostolică Armeană la fiecare 5-7 ani. Potrivit tradiției în noul mir sfințit se păstrează o mică parte din mirul cel vechi. Astfel ar exista o legătură neîntreruptă între Sfântul Mir care ar fi fost adus în Armenia de către Apostolul Tadeu – cu ajutorul căruia ar fi fost vindecat un rege armean bolnav din acea vreme – și Sfântul Mir de astăzi. Punctul central al slujbei de sfințire îl constituie binecuvânarea mirului cu trei relicve ale Bisericii Apostolice Armene: o Cruce care ar conține o mică parte din Sfânta Cruce a Mântuitorului Hristos, o lance care ar conține o mică parte din fierul suliței cu care a fost împusă coasta Mântuitorului și mâna Sfântului Grigorie Luminătorul.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.

30 Septembrie 2015

Vizualizari: 163

Voteaza:

Participarea IPS Laurentiu la Slujba Sfintirii Sfantului Mir din Biserica Apostolica Armeana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE