Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol

Sute de credinciosi au participat astazi, 27 iulie 2014, in ziua sarbatorii Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, la Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane la Manastirea „Sfanta Maria” – Techirghiol, stavropighie patriarhala, cu ocazia hramului paraclisului acestei manastiri. Preafericirea Sa a fost inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adresat tuturor celor prezenti un cuvant de invatatura in care a explicat Sfanta Evanghelie randuita de Biserica a se citi astazi la Sfanta Liturghie: „Invatam de la cei doi orbi vindecati staruinta lor in rugaciune. Nu au zis o singura data, ci strigau mereu in urma Mantuitorului Iisus Hristos: Fie-ti mila de noi, miluieste-ne pe noi. Invatam de la ei credinta lor puternica si anume ca Iisus ii poate vindeca. De asemenea, invatam de la ei recunostinta. Desi, Iisus Hristos le-a poruncit cu asprime sa nu spuna nimanui nimic, totusi ei cand au iesit din casa, plini de bucurie ca vad pe ceilalti oameni si vad soarele, natura si lumea, au aratat recunostinta lor laudand pe Dumnezeu si binevestind puterea vindecatoare a lui Iisus Hristos”.

Preafericirea Sa a explicat și motivul pentru care Mantuitorul le-a cerut celor vindecati sa nu spuna nimanui despre binefacerile primite de la El: „Le-a poruncit sa nu spuna nimanui nimic ca sa ne invete pe noi ca atunci cand savarsim binele sa nu asteptam lauda de la oameni si nici apreciere si nici o manifestare de recunostinta personala pentru slava noastra omeneasca. Acesti orbi au dat slava lui Dumnezeu pentru puterea vindecatoare care a lucrat prin Iisus Hristos. Deci, cand facem binele nu trebuie sa asteptam recunostinta sau lauda de la oameni, ci Dumnezeu, care cunoaste gandurile si iubirea milostiva a celui care face bine, va rasplati”.

In cuvantul sau, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a vorbit si despre viata curata a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon: „A inceput sa ajute pe oameni, sa vindece o multime de bolnavi, imbinand stiinta medicala cu rugaciunea adresata lui Iisus, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre. Intr-o zi a vindecat un orb si foarte multi oameni au inceput sa il aprecieze si sa il iubeasca mai mult. Tatal sau a fost senatorul prezent la acea minune si indata a cerut sa fie si el botezat ca sa devina crestin”.

Minunea a ajuns și la urechile imparatului Maxentiu, care i-a cerut Sfantului Pantelimon sa renunte la credinta creștina. Pentru ca a refuzat, el fost supus la chinuri cumplite, iar in cele din urma decapitat, in ziua de 27 iulie a anului 305: „Sfantul este foarte cunoscut in toata lumea, dar mai ales este ocrotitor al spitalelor crestine, al cabinetelor medicale si al capelelor sau paracliselor din diferite spitale. In tara noastra exista unele biserici care au moaste ale Sfantului Pantelimon si care sunt foarte cautate pentru vindecari. Astazi, cu prilejul sarbatorii Sfantului Mare Mucenic Pantelimon noi ne gandim si la toti preotii de caritate din spitale, la toti medicii, la tot personalul care ajuta la alinarea suferintei celor bolnavi. De asemenea, dorim sanatate, ani multi si binecuvantati celor care poarta numele de Pantelimon. Ne rugam Sfantului Mare Mucenic Pantelimon sa ne vindece de toate bolile sufletesti si trupesti si sa ne daruiasca bucuria vindecarii”, a mai spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Daniel a oferit o cruce de binecuvantare realizata in cadrul atelierelor Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa Parintelui Protosinghel Ieronim Gheorghita. De asemenea, Preafericirea Sa a felicitat pe maica stareta Lucia Rosu si intreaga obste monahala pentru activitatea sociala si misionara pe care o desfasoara in sfanta manastire si a daruit mai multe carti liturgice si teologice pentru Sfantul Altar si pentru biblioteca asezamantului monahal.

La randul ei, maica stareta a oferit Patriarhului Romaniei o icoana cu chipul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, realizata in atelierul de pictura al asezamantului monahal.

.
Pe aceeaşi temă

28 Iulie 2014

Vizualizari: 260

Voteaza:

Patriarhul Romaniei la Manastirea Sfanta Maria - Techirghiol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE