Pelerinajul tinerilor liceeni la hramul Manastirii Buciumeni

La Praznicul Preasfintei Treimi, in Arhiepiscopia Dunarii de Jos a avut loc traditionalul  pelerinaj al tinerilor liceeni la manastirea Buciumeni, care si-a serbat hramul, manifestare ajunsa la cea de a XIX-a editie. Anul acesta intalnirea s-a desfasurat sub genericul: "2013 - Anul Omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena“ si "Anul comemorativ Parintele Dumitru Staniloae“.

Moment de mare profunzime duhovniceasca, hramul Manastirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administratia eparhiala si din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit sa intre in comuniune euharistica cu Chiriarhul Dunarii de Jos.

Pe langa acestia, peste 1.000 de tineri din scolile si liceele de la Dunarea de Jos, dar si credinciosi de toate varstele, au sustinut cantarile Sfintei Liturghii intr-o desavarsita simfonie liturgica.

Intre tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numarat si premianti din grupele de copii care au participat anul acesta la programele catehetice-nationale "Alege Scoala!“, "Hristos impartasit copiilor“ si care au derulat proiectul "Bucuria de a fi crestin“.

In cuvantul de invatatura, Chiriarhul Dunarii de Jos a aratat ca intalnirea cu tinerii liceeni din padurea Buciumenilor reprezinta o "concluzie la incheierea anului scolar si a celor 4 programe bisericesti: Hristos impartasit copiilor, Tinerii invata iubirea lui Hristos, Bucuria de a fi crestin si Alege Scoala! Ne-a ales Dumnezeu sa fim slujitori impreuna cu tinerii, cu peste 100 de preoti la Sfanta Liturghie, cu cateva mii de credinciosi prezenti la un hram - scoala dintr-o manastire - scoala duhovniceasca de frumusete naturala, de frumusete a rugaciunii si a educatiei pentru copii si tineri. Manastirea Buciumeni este si o scoala unde se cultiva floarea rara a agapelor crestine. Credinta, cultura, educatie si filantropie in Catedrala Buciumenilor cu vitralii fosnitoare!”.

Dupa traditionala agapa din mijlocul padurii pentru care au trudit inimoasele maici ale Manastirii Buciumeni si la care au fost invitati toti tinerii liceeni, s-au format binecunoscutele grupuri de cateheza in centrul carora s-au aflat preacucernicii parinti slujitori si profesorii de religie, Inaltpreasfintia Sa trecand pe la fiecare cerc de dialog, provocand tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea in randul liceenilor si al persoanelor din segmentul de varsta pe care acestia il reprezinta.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodala propusa pentru acest an, anume "2013 - Anul Omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena“ si "Anul comemorativ Parintele Dumitru Staniloae“.

"A fost un prilej de comuniune cu Dumnezeu si de apropiere duhovniceasca intre noi“, marturisea Cosmin Butura, elev in clasa a IX-a de la Colegiul Tehnic, "Radu Negru” din Galati, iar Roxana Costin de la Liceul Teoretic "Emil Racovita“, in urma connvorbirilor duhovnicesti a realizat faptul ca "cel mai important lucru in viata este sa iubesti… sa-ti iubesti parintii, aproapele si, in special, pe Creatorul acestei lumi, avand in vedere ca Dumnezeu ne-a creat din iubire. Acest pelerinaj mi-a deschis ochii catre noi cai de a comunica cu ceilalti si de a ne iubi propria viata!“.

Fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos cate un exemplar din revista eparhiala si iconite, imprimate in Tipografia "Candela cuvantului“ a Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

Sursa: edj.ro

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 557

Voteaza:

Pelerinajul tinerilor liceeni la hramul Manastirii Buciumeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE