Preasfintitul Hrisostom de Zica a trecut la cele vesnice

Marti, 18 decembrie 2012, a trecut la cele vesnice Preasfintitul Parinte Hrisostom de Zica, episcop in cadrul Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Preasfintitul Hrisostom s-a nascut in 1939 la Ruma (Voivodina) unde a si urmat studiile primare si secundare. A depus voturile monahale la Manastirea Decani din Kosovo . Ulterior, in cadrul aceluiasi asezamant monahal a fost hirotonit diacon si preot, de catre Preasfintitul Pavel de Ras si Prizren, viitorul Patriarh al Serbiei.

In 1966 a plecat in Statele Unite ale Americii, pentru a studia la Seminarul Sfanta Treime din Jordnaville. Dupa finalizarea studiilor, a slujit ca preot in parohii situate in Chicago sau in inprejurimi. A mers la Sfantul Munte Athos, la Manastirea Hilandar, unde a vietuit 20 de ani. A fost ridicat la rangul de arhimandrit de catre Patriarhul Dimitrie al Constantinopolului. In doua randuri, parintele Hrisostom a fost desemnat "protos” in cadrul Sfintei Chinotite din Muntele Athos.

Preasfintitul Hrisostom de Zica a editat un Sinaxar in doua volume in limba sarba,  lucrare in care sunt cuprinse si vietile  sfintilor din Apus care au trait inainte de Marea Schisma. A editat in limba sarba Liturghia Sfantului Apostol Iacov.

Slujba inmormnatarii va avea loc joi, 20 decembrie, in Biserica Sfantul Sava din Kraljevo.

Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!

 

20 Decembrie 2012

Vizualizari: 258

Voteaza:

Preasfintitul Hrisostom de Zica a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE