Pregatiri pentru hramul Manastirii Nicula

Manastirea "Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula se pregateste de hram. Pelerinajul de aici, unul dintre cele mai mari din tara, aduna an de an zeci de mii de credinciosi din Romania, dar si de peste granite. Pelerinii vin sa participe la sfintele slujbe si sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Programul slujbelor de la hramul Manastirii Nicula, judetul Cluj, va debuta luni, 12 august, cand de la ora 8:30 va fi citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos si va fi oficiata, apoi, slujba Ceasurilor III si VI, urmata de Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. Marti, 13 august, de la ora 15:00 va fi oficiata Taina Sfantului Maslu, iar seara, de la ora 18:00, Ceasul IX, Vecernia si Acatistul Adormirii Maicii Domnului. Miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18:00 va fi savarsita Vecernia cu Litie, urmata de scoaterea Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului si purtarea ei in procesiune si oficierea slujbei Prohodului.

A doua zi, pe 15 august, cand Biserica Ortodoxa va praznui Adormirea Maicii Domnului, hramul manastirii de la Nicula, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Pelerinajul pe jos "La Nicula Colo-n deal“

Credinciosii din Mitropolia Clujului sunt invitati si in acest an sa parcurga pe jos traseul de la Gherla la Manastirea Nicula. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, in colaborare cu Protopopiatul Ortodox Roman din Gherla va organiza miercuri, 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, pelerinajul "La Nicula Colo-n deal“, aflat la a II-a editie.
 
Procesiunea este organizata cu ocazia hramului manastirii de la Nicula, unde an de an credinciosi din toata tara vin sa se inchine icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul va debuta la ora 14:00 de la Biserica "Sfantul Nicolae“ din centrul municipiului Gherla, de unde se va porni in procesiune.
 
Pe parcursul traseului, asa cum este traditia, credinciosii impreuna cu preotii se vor ruga si vor intona pricesne si imne inchinate Maicii Domnului. Vor participa in acest an la pelerinaj, Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Preasfintitul Timotei, Episcop al Spaniei, si Preasfintitul Ignatie Muresanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei din Spania.

Manastirea Nicula, atestata la 1552

Manastirea cu hramul "Adormirea Maicii Domnului“ din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale romanesti. Prima atestare documentara dateaza din anul 1552 si este legata de prezenta unei biserici de lemn. In anul 1973 aceasta bisericuta a ars in intregime si a fost inlocuita cu o alta, tot de lemn, datand din secolul XVII, adusa din catunul Nasal - Fanate.
 
Pe langa manastire s-a dezvoltat si o scoala unde invatau copiii din satele dimprejur, indrumati de calugari. Din anul 1699, manastirea de la Nicula a iesit din anonimat datorita Icoanei Maicii Domnului, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod. Aceasta icoana, potrivit marturiilor vremii, in anul 1681, a plans timp de 26 de zile. De atunci credinciosii obisnuiesc sa vina an de an in pelerinaj, pe jos, de hramul Manastirii, "Adormirea Maicii Domnului“, pe 15 august. Manastirea Nicula a devenit prima scoala de pictura pe sticla din tara noastra. Traditia este pastrata si astazi de calugari. Manastirea mai are o biserica veche din zid si o alta aflata in constructie.

Sursa: basilica.ro

08 August 2013

Vizualizari: 441

Voteaza:

Pregatiri pentru hramul Manastirii Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE