Procesiune cu moastele Sfintilor Mc. Zotic, Atal, Camasie si Filip

La orele serii, marti 3 iunie 2013, Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi a condus procesiunea cu moastele Sfintilor Mc. Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Manastirea Cocos pana in centrul localitatii Niculitel, iar apoi la cripta martirica de la Niculitel.

Aici pe o scena special amenajata, in preajma martiriconului, Preasfintia Sa a savarsit slujba Vecerniei cu Litia.

”In cuvantul de invatatura adresat multimii de credinciosi prezenti Preasfintia Sa a subliniat rolul patimirii sfintilor mucenici cat si darul facut de Dumnezeu dobrogenilor si romanilor prin descoperirea sfintelor moaste spre folosul sufletesc si trupesc al celor care cu evlavie ii cheama in rugaciune”, a precizat Alexandru Chituta.

In anul 1971 a fost descoperita la Niculitel (judetul Tulcea), localitate situata pe teritoriul care apartinea in antichitate cetatii Noviodunum, cripta martyrion a unei bazilici crestine. In interiorul acesteia au fost descoperite, in partea superioara a criptei, moastele intregi a patru martiri. Pe peretii interiori ai criptei, in partile de sud si de nord sunt zugravite doua inscriptii. Cea de pe peretele de nord confirma faptul ca este vorba de osemintele a patru crestini care au patimit pentru credinta crestina: „Martirii lui Hristos”. A doua inscriptie, de pe peretele de sud, indica numele celor patru Sfinti Martiri: „Martirii Zotikos, Attalos, Kamasis, Philippos”. Cinstirea lor se face din vechime in ziua de 4 iunie. Ei fac parte din grupul de 36 de mucenici care au patimit pentru Hristos pe pamantul tarii noastre, in vechiul Noviodunum, intre sfarsitul veacului al III-lea si inceputul veacului al IV-lea.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Iunie 2013

Vizualizari: 292

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfintilor Mc. Zotic, Atal, Camasie si Filip 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE