Saptamana voluntariatului continua in Episcopia Severinului

Tinerii voluntari ai Asociatiei Filantropia Severin au continuat actiunile de voluntariat din ”Sapatamana voluntarului crestin”, 15-19 oct.

Daca luni, 15 oct., au fost prezenti la manifestarile prilejuite de Ziua Bastonului Alb (Ziua Internationala a Nevazatorilor), si au fost pusi, pentru cateva minute, in situatia unei persoane nevazatoare, care trebuia sa gaseasca diferite obiective (teatrul, banca, posta, o cabina telefonica), ieri ei au interactionat cu persoanele cu deficienta de auz si vorbire, membrii ai Asociatiei Surzilor din Dr. Tr. Severin.

Voluntarii au primit informatii despre istoria surzilor, a asociatiei, asupra modului de lucru cu persoanele cu deficienta, a problemelor cu care acestea se confrunta in prezent. Voluntarii au avut ca ”profesori” in limbajul mimico-gestual persoane cu deficienta de auz si vorbire, care i-a invatat dactilemele (alfabetul) si sa se prezinte in limbajul semnelor. De asemenea, pentru a intelege cat de important este pentru o persoana surdo-muta sa fie inteleasa de cei din jur si cat de dificil este sa comunici cu o astfel de persoana, daca nu cunosti limbajul mimico-gestual, tinerii voluntari au fost pusi ”fata in fata” cu o persoana cu deficienta de auz si vorbire, ca sa inteleaga mesajul transmis de catre aceasta. Experienta acestei interactiuni directe a fost una noua si neobisnuita pentru voluntarii nostri, care au invatat ca atat persoanele cu deficeinta de vedere, cat si cele cu deficienta de auz si vorbire trebuie tratate cu mai mult respect, ca au nevoie sa fie intelese de societatea in care traiesc si merita mai multa atentie din partea membrilor comunitatii, pentru a se evita marginalizarea sau excluziunea lor sociala.

Evenimentele desfasurate in aceste prime doua zile din Saptamana voluntarului crestin a oferit voluntarilor nostri o intelegere sporita a nevoilor si a problemelor cu care persoanele cu deficienta se confrunta atat in viata de zi cu zi, cat si in societate. Asa cum un nevazator nu se poate lipsi de bastonul sau, atunci cand se deplaseaza, tot astfel o persoana surda nu poate relationa cu cei din jurul sau fara aparatul audiv sau fara ajutorul unui interpret in limbaj mimico-gestual.

Activitatea de voluntariat desfasurata in aceste zile va fi dezbatuta pe larg in cadrul unei emisiuni tv, in care voluntarii vor avea ocazia de a impartasi si altora impresiile si lucrurile invatate in urma acestor ”experiente” deosebite.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

17 Octombrie 2012

Vizualizari: 708

Voteaza:

Saptamana voluntariatului continua in Episcopia Severinului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE