Sarbatoare la Biserica "Sfantul Ilie“ din Targu Neamt

Biserica „Sfantul Ilie Tesviteanul“ din Targu Neamt va fi resfintita duminica, 20 iulie 2014, de Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Din anul 2008, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si a Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au fost demarate o serie de lucrari de restaurare si consolidare. Mai intai, au fost instalate doua centrale termice, apoi s-au inlocuit ferestrele sfantului locas. De asemenea, intre anii 2011-2012 s-a restaurat pictura bisericii, iar icoanele imparatesti au fost argintate si aurite. Pictura restaurata a fost sfintita in anul 1980, fiind realizata in tehnica fresca de pictorul Dimitrie Banica din Bucuresti.

Anul trecut, s-a inlocuit acoperisul locasului de inchinaciune si s-a ridicat un altar de vara.

In aceasta perioada, biserica a fost inzestrata cu vesminte noi, cu obiecte de cult si carti de slujba. „În realizarea acestor lucrari am fost sprijiniti de Consiliul parohial, prin ravna plina de evlavie a enoriasilor si a credinciosilor din imprejurimi. Multumim tuturor celor care iubesc aceasta sfanta biserica, dar si celor care nu mai sunt printre noi si care au contribuit la infrumusetarea ei. Ne rugam ca Dumnezeu sa rasplateasca jertfa pamanteasca cu daruri ceresti, nemuritoare si vesnice in imparatia lui Dumnezeu. Multumim Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Teofan pentru sprijinul acordat si parintelui Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Targu Neamt, pentru atentia aratata pe toata perioada desfasurarii lucrarilor.

Un gand de recunostinta avem fata de Consiliul parohial si fata de cei care ne-au fost aproape“, a spus pr. paroh Vasile Ionesi. Parohia „Sfantul Ilie“ din Targu Neamt are o frumoasa activitate duhovniceasca, credinciosii participand in numar mare la sfintele slujbe in duminici si sarbatori. De asemenea, in ultimii ani au fost organizate mai multe pelerinaje pentru enoriasi atat la manastirile din tara noastra, cat si in afara granitelor tarii. Temelia Bisericii „Sfantul Ilie“ din Targu Neamt a fost pusa in anul 1837, iar in ziua de 30 ianuarie 1842 a fost sfintita. Ctitorul principal al edificiului este negustorul Alexandru Teoharie, inmormantat in pridvorul bisericii.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2014

Vizualizari: 556

Voteaza:

Sarbatoare la Biserica "Sfantul Ilie“ din Targu Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE