Sarbatoarea Sfantului Nifon la Catedrala mitropolitana din Craiova

De peste 60 de ani, la 11 august, Catedrala mitropolitana „Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir” din Craiova imbraca haine de sarbatoare pentru a-l cinsti asa cum se cuvine pe Sfantul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale carui cinstite moaste (capul si mana dreapta), sunt adapostite in acest sfant locas. Si anul acesta, sute de credinciosi din Cetatea Baniei si imprejurimi s-au inchinat si au sarutat racla cu sfinte moaste, inaltand rugaciuni impreuna cu preotii la Sfantul Nifon.

Momentele liturgice inchinate Sfantului Nifon au debutat in seara zilei de vineri, 10 august, prin savarsirea Vecerniei unita cu Litia si a Acatistului Sfantului Nifon, urmate de o procesiune in jurul Catedralei mitropolitane cu moastele Sfantului Nifon, Sfintilor Serghie si Vah si ale Sfintei Mucenite Tatiana. Sambata, 11 august, in ziua praznicului, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credinciosilor prezenti despre viata si activitatea pastoral misionara a Sfantului Ierarh Nifon, subliniind modelul de credinta si sfintenie pe care acesta il reprezinta pentru credinciosii crestini ortodocsi. „Cei care ati venit la praznicul Sfantului Ierarh Nifon veti pleca acasa mai bogati din punct de vedere spiritual, pentru ca aceasta sarbatoare este ca o mare de lumina, o sursa de energie care ne conduce pe calea Vietii si a Adevarului. Prin sarutarea sfintelor moaste noi primim puteri datatoare de viata si lumina si simtim cum insasi simtirea noastra se sfinteste. Pentru ca moastele sfintilor nu sunt simple ramasite pamantesti cum le considera unii, ci sunt puteri ale lui Dumnezeu salasluite in materia pamantului. Pe de alta parte, acest praznic ne aduce in fata modelul de viata, evlavie si credinta reprezentat pentru noi de Sfantul Nifon. In fapt noi toti suntem chemati sa urmam acest model de viata, toti suntem chemati la sfintenie. Acesta este scopul suprem al vietii noastre. Sa-L avem permanent in sufletele si inimile noastre pe Dumnezeu, sa-L lasam sa lucreze mantuirea noastra. Sa insetam permanent de Dumnezeu, pentru ca El ne-a spus: Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi (Matei 11, 28). Ceea ce inseamna ca fiecaruia dintre noi ne este dat un drum spre mantuire. Iar prin cinstirea Sfantului Nifon, aducem preamarire lui Dumnezeu si iL rugam sa primeasca rugaciunile noastre, sa ne sfinteasca si sa ne ajute sa devenim mostenitori ai Imparatiei Sale ceresti, a incheiat IPS Irineu.

Aparator al credintei ortodoxe si organizator al vietii bisericesti

Sfantul Nifon a fost un adevarat aparator al credintei crestin ortodoxe sub stapanirea musulmana a acelor timpuri. A fost, de asemenea, un aparator al canoanelor si randuielilor bisericesti de la care nu a abdicat niciodata, fapt pentru care a si fost depus din scaunul de Patriarh al Constantinopolului de mai multe ori. A fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea Bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 – 1508). In anul 1503 a convocat Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Tara Romaneasca si a infiintat Episcopiile Ramnicului si Buzaului. Dupa un conflict cu domnitorul roman, se retrage la Sfantul Munte Athos de unde pleaca la Domnul, la 11 august 1508. In anul 1517, moastele sale au fost aduse in Tara Romaneasca de domnitorul Neagoe Basarab, fost fiu duhovnicesc al acestuia, care a dorit in acest fel sa se stearga nedreptatea facuta de inaintasul sau. Dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Neagoe a cerut ierarhilor tarii ca Mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, pomenirea lui urmand a se face la 11 august a fiecarui an. Aceasta a fost in fapt prima canonizare a unui sfant savarsita pe teritoriul tarii noastre. Drept multumire, calugarii din Sfantul Munte Athos au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon, moaste care au fost aduse de acesta la Curtea de Arges. Dupa ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie si Mitropolie, in anul 1949, in vremea vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, sfintele moaste au fost aduse la Catedrala mitropolitana „Sfantul Dumitru” din Craiova, acolo unde se gasesc si astazi.

(Gheorghe Cioiu)
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

13 August 2012

Vizualizari: 410

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantului Nifon la Catedrala mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE