Se implinesc 51 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Vasile Voiculescu

Vasile Voiculescu (1884-1963) prozator, poet si dramaturg s-a nascut la Parscov-Buzau in anul 1884 intr-o familie de tarani. Dupa ce termina studiile liceale la „Gheorghe Lazar” in Bucuresti se inscrie la Facultatea de Litere iar dupa doi ani trece la Facultatea de Medicina unde isi ia doctoratul.

Inceputurile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influenta benefica a lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuta si George Cosbuc. Lirica sa din perioada interbelica se distinge prin puternice accente religioase, generate de convingerea ca exista Dumnezeu. Temele religioase sunt de preferinta: Nasterea, venirea Magilor, moartea Mantuitorului.

În 1941 este distins cu Premiul National de poezie. Vasile Voiculescu a fost si fondatorul Asociatiei Tineretului Ortodox.

Din cauza convingerilor sale democratice sufera detentia in inchisorile comuniste unde si moare, ca un martir, in noapte de 25 spre 26 aprilie 1963, la Bucuresti. Au ramas imemorabile ultimele sale cuvinte: “Sa nu ne razbunati”.

Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Aprilie 2014

Vizualizari: 161

Voteaza:

Se implinesc 51 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Vasile Voiculescu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

vasile voiculescu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE