Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca care prin viata ei de pocainta timp de 47 de ani in pustiul Iudeii este reperul cel mai important din aghiografia crestina a bucuriei pocaintei. De ce bucuria pocaintei? Pentru ca la capatul celor 47 de ani de pocainta a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca sta bucuria sfinteniei pe care a dobandit-o prin postire si rugaciune pentru iertarea pacatelor. Biserica noastra Ortodoxa ne pune inainte in perioada Postului Mare modelul bucuriei pocaintei Sfintei Maria Egipteanca in doua randuri.

O data in cadrul Deniei Canonului Sfantului Andrei Criteanul din Saptamana a V-a a Postului Mare cand se citeste integral viata Mariei Egipteanca ca model de pocainta scrisa de Sfantul Patriarh Sofronie al Ierusalimului. In al doilea rand in Duminica a V-a a Postului Mare ca un reper pentru toti cei ce se afla in starea pacatului si a nepostirii ca si pentru ei exista timp de pocainta si de mantuire daca urmeaza exemplul Sfintei Maria Egipteanca, adica bucuria pocaintei.

Sfanta Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt in jurul anului 445. Ea si-a inceput viata ca o tanara care-si urmeaza pasiunile trupesti, fugind in Alexandria, departe de parintii ei, la varsta de 12 ani. Acolo a trait o viata de prostituata timp de 17 ani, cu toate ca adesea refuza banii barbatilor cu care mergea, traind mai degraba din cersit si din torsul inului. Insa, intr-o zi a intalnit un grup de barbati care vroiau sa calatoreasca pe mare, spre Ierusalim, ca sa se inchine Sfintei Cruci. Maria a mers cu ei in aceasta calatorie, seducandu-i pe rand de dragul distractiei. Dar cand grupul a ajuns la Ierusalim si au mers la biserica, Maria a fost oprita sa intre in aceasta de o forta nevazuta. Dupa trei incercari nereusite, ea a ramas afara, in curtea bisericii, unde a vazut o icoana a Maici Domnului. A inceput sa planga si sa se roage din toate puterile catre Maica Domnului ca sa ii dea voie sa vada Sfanta Cruce; dupa aceea, a promis ea, va renunta la dorintele lumesti si va merge oriunde ii va spune Maica Domnului.

Dupa aceasta convertire din inima de la portile bisericii, ea a mers in desertul de langa Iordan unde a inceput o viata de pustnica. Ea a trait multi ani doar cu trei paini si dupa aceea cu rarele verdeturi ale pamantului. Timp de 17 ani, Maria a fost chinuita de 'fiare salbatice - pasiuni si dorinte nebunesti.' Dupa acesti ani de tentatii, totusi, ea a depasit tentatiile si a devenit ucenica Maicii Domnului.

Dupa 47 de ani de pustnicie in singuratate, ea l-a intalnit pe preotul Sfantul Zosima in desert, care a convins-o sa-i povesteasca viata sa. Sfanta Maria Egipteanca i-a povestit cu multa smerenie povestea ei in timpul acesta aratandu-i preotului ca are darul inainte vederii; ea stia cine a fost si cine era Zosima cu toate ca niciodata nu se mai intalnisera. La sfarsit, ea i-a cerut lui Zosima sa se intalneasca iarasi anul urmator la apusul soarelui in Joia Mare pe malurile Iordanului pentru a se Impartasii.

Zosima a facut exact cum i s-a cerut, cu toate ca inca avea dubii legate de aceasta experienta mai ales ca soarele apusese deja. Apoi, Maria a aparut pe malul opus al Iordanului; trecand singura, ea a mers pe apa in mod miraculos si l-a intalnit pe Zosima. Cand el a incercat sa-i faca o metanie, ea s-a tras inapoi spunandu-i ca un preot este mult superior si ca pe langa aceasta el are cu el Sfintele Taine. Maria a primit Sfanta Impartasanie si a trecut inapoi Iordanul dupa ce l-a instruit pe Zosima referitor la manastirea sa si dupa ce i-a dat iarasi intalnire in locul unde s-au intalnit prima data peste un an. Cand el a ajuns acolo, a gasit trupul Mariei impreuna cu un mesaj scris pe nisip care ii cerea sa o inmormanteze si ii spunea ca murise imediat dupa Impartasanie in anul anterior (si trupul ii fusese adus in mod miraculos acolo unde era asezat). Astfel Zosima, uimit, a inceput sa sape, dar a obosit curand; atunci s-a apropiat un leu care a inceput sa il ajute dupa ce lui Zosima i-a trecut frica de aceasta creatura. Astfel, Sfanta Maria Egipteanca a fost inmormantata. Zosima s-a reintors la manastire, le-a povestit tuturor ceea ce vazuse si le-a dat multe sfaturi bune calugarilor si staretului de acolo. El a murit la aproape o suta de ani in aceeasi manastire. Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca a trecut la Domnul in anul 522.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Aprilie 2014

Vizualizari: 262

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE