Sfanta Liturghie si Vecernia plecarii genunchilor, la Catedrala mitropolitana din Iasi

Duminica, 8 iunie 2014, in Duminica Pogorarii Sfantului Duh sau a Rusaliilor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in sobor de preoti si diaconi, a savarsit slujba Sfintei Liturghii si Vecernia plecarii genunchilor la Catedrala mitropolitana din Iasi. Din soborul de slujitori au facut parte si arhim. Hrisostom Radasanu, consilier educational in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor, arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector in cadrul Sectorului invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor.

Conform traditiei liturgice, vesmintele preotilor slujitori au fost de culoare verde. In cadrul manifestarilor dedicate anului comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, raspunsurile la strana au fost date de corul Operei Nationale Romane din Iasi, dirijat de Manuel Giugula, dar si de Corul „Chivotul“ al Catedralei mitropolitane.

„Pentru dobandirea telului vietii crestine, adica dobandirea Duhului Sfant, omul este chemat sa aiba credinta“

Dupa citirea pericopei evanghelice, IPS Teofan a rostit cuvantul de invatatura, in care a vorbit despre faptul ca scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant, lucru ce se realizeaza prin mai multe cai: „Pentru dobandirea telului vietii crestine, adica dobandirea Duhului Sfant, omul este chemat sa aiba credinta. Cel care crede in mine, zice Domnul, rauri de viata vie, adica Duhul Sfant, vor curge dinlauntrul lui. Cel care va crede in Mine, zice Domnul, nu va sedea in intuneric, ci va avea lumina vietii. In al doilea rand, impartasirea omului cu Sfintele Taine este necesara, pentru ca Sfintele Taine ale Bisericii - Botez, Mirungere, Spovedanie, Impartasanie, Cununia si celelalte - nu sunt altceva decat mijloace prin care omul se deschide spre patrunderea inlauntrul lui a puterii Duhului Sfant. Imediat dupa Botez, pruncul, sau omul, dupa caz, este pecetluit cu puterea Duhului Sfant, preotul ungandu-l cu Sfantul si Marele Mir pe partile esentiale ale trupului sau, la cap, la gura, la suflare, la urechi, la piept, in spate, la maini, la picioare, in timp ce rosteste cuvintele: «Pecetea darului Sfantului Duh». In acest fel, pruncul botezat este plasat pe orbita cea binecuvantata adumbrita de Sfantul si de viata Facatorul Duh. In al treilea rand, pentru atingerea telului mentionat, avem Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, care nu este altceva decat rugaciunea preotului si a credinciosilor aflati in jurul sau ca Dumnezeu sa trimita asupra lor si asupra lumii intregi puterea Duhului Sfant. Toate acestea, alaturi de rugaciunea pe care omul o face in intimitatea sufletului sau, ofera libertatea launtrica, care nu este libertatea fara limite propovaduita de logica acestei lumi si care duce in cele din urma la uciderea libertatii, ci libertatea fiilor lui Dumnezeu, despre care aminteste Sfantul Apostol Pavel“.

In cadrul Sfintei Liturghii, tanarul diacon Mihai Doru Barna a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei pe seama Capelei cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iasi. Intrucat duminica s-au implinit 6 ani de la intronizarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in cadrul sfintei Liturghii de la Catedrala mitropolitana au fost inaltate rugaciuni de multumire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra ierarhului in aceasta perioada de arhipastorire.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, multi dintre credinciosii prezenti s-au impartasit cu Sfintele Taine, dupa care a urmat Vecernia plecarii genunchilor, iar IPS Teofan a citit din fata usilor imparatesti cele sapte rugaciuni, impartite in trei grupe, randuite de Biserica pentru praznicul Pogorarii Duhului Sfant. La final, IPS Teofan a binecuvantat frunzele verzi de tei si nuc ce au fost impartite credinciosilor, frunze ce simbolizeaza limbile de foc ale puterii Sfantului Duh care s-au pogorat asupra apostolilor.

Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2014

Vizualizari: 246

Voteaza:

Sfanta Liturghie si Vecernia plecarii genunchilor, la Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE