Zilele credintei si culturii in Caras-Severin

Episcopia Caransebesului desfasoara in perioada 22-29 aprilie, mai multe actiuni religioase, culturale si artistice sub genericul Zilele credintei si culturii in Caras-Severin, Editia a VI-a. Manifestarile amintite sunt prilejuite de sarbatorirea festiva a hramului noii catedrale Invierea Domnului din Caransebes, de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2012 ca „Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor”, la care se adauga tema istorica Sfantul Mitropolit Andrei Saguna si Banatul.

Aceasta din urma a fost aleasa avand in vedere recenta canonizare a Sfantului Ierarh Andrei Saguna si pentru a evidentia contributia Sfantului Mitropolit la promovarea vietii bisericesti din Banat.

Cu acest prilej se organizeaza un pelerinaj cu moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos, de la catedrala mitropolitana din Timisoara, precum si cu o parte din moastele Sf. Ier. Andrei Saguna, mitropolitul Transilvaniei, de la catedrala mitropolitana din Sibiu. Moastele vor ajunge la catedrala episcopala din Caransebes, sambata 21 aprilie, la orele 18.30, unde se vor aseza spre cinstire. Duminica, 22 aprilie 2012, se va organiza o procesiune cu Sfintele Moaste, de la noua catedrala episcopala, la catedrala istorica, unde vor fi depuse spre cinstire, cu prilejul hramului catedralei, Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Luni, la orele 15, moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos, se vor intoarce la catedrala mitropolitana din Timisoara.

In cadrul acestor manifestari, duminica, 22 aprilie si luni, 23 aprilie, cu incepere de la ora 9.30, vor avea loc slujiri solemne cu ocazia serbarii hramului la Catedrala Invierea Domnului (Duminica Tomii) si la Catedrala Istorica (Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe), iar marti, 24 aprilie, ora 1000, in sala de festivitati a Centrului Eparhial, Episcopia Caransebesului va avea loc deschiderea festiva a Simpozionul international „Taina si comuniune“, editia a VI-a. Simpozionul va fi insotit de o expozitie foto-documentara despre activitatea Episcopiei Caransebesului de la infiintare (1865) si pana in timpul episcopului Nicolae Popea (1908).

Zilele credintei si culturii in Caransebes vor continua cu Editia a III-a a Festivalului Coral de Muzica Religioasa „Miron Cristea“ (26 aprilie, ora 17.00, Catedrala Invierea Domnului), dedicat in special corurilor parohiale.

Sambata, 28 aprilie, ora 10.00, se va desfasura la Caransebes, in Sala de festivitati a Centrului eparhial, Festivalul de poezie in grai banatean „Credinta si lumina”. Vor participa la acest festival de poezie in grai banatean 25 de personalitati ale vietii literare banatene.

In ziua de 28 aprilie, ora 17.00, Sala de festivitati a Episcopiei Caransebesului va adaposti Festivalul International „Timotei Popovici“, editia a XXX-a, un festival ce se adreseaza corurilor de copii si tineret, o manifestare cu traditie care in anul acesta va avea o desfasurare mai ampla, fiind o editie jubiliara.

Duminica 29 aprilie, in Sala de festivitati a Episcopiei Caransebesului, la ora 18.00, va avea loc piesa de teatru Mironositele, sustinuta de elevii Seminarului Teologic din Caransebes.

Biroul de presa al Episcopiei Caransebesului

 

.
Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2012

Vizualizari: 304

Voteaza:

Zilele credintei si culturii in Caras-Severin 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

credinta si cultura

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE