Sfantul Mucenic Gheorghe

Sfantul Mucenic Gheorghe Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.

In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept etc, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.

Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe a ramas nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat a convins-o si pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.

Sfantul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste incercari au fost zadarnice. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.

Sfantul Gheorghe in iconografie

Iconografia pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Mai este reprezentat intr-o mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Sfantul Gheorghe pe Steagul Moldovei

Reprezentarea Sfantului Gheorghe doborand balaurul este prezenta si pe Steagul Moldovei, aflat la Manastirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se afla si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe: "O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“. Mentionam ca pecetea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei poarta chipul Sfantului Gheorghe, preluat dupa steagul de lupta al Sfantului Stefan cel Mare.

Sfantul Gheorghe ca ocrotitor

In 1222, regele Angliei, Richard Inima de Leu, l-a ales pe Sfantul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale si al intregii tari. Regele Edward al III-lea a infiintat "Ordinul St. George", iar Crucea Sfantului Gheorghe a devenit, mai tarziu, steagul Angliei, "Union Jack". Marele Mucenic Gheorghe este considerat si ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei. Amintim ca Sfantul Gheorghe este si ocrotitorul armatei romane. Armata Romana l-a luat ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe in anul 1920, pentru a-i intari pe militarii romani in lupta lor pentru apararea tarii. Dupa o perioada de intrerupere a acestei cinstiri, incepand cu anul 1990, Sfantul Gheorghe este cinstit in mod deosebit in toate unitatile militare.

De Sfantul Gheorghe, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica

Din cei 924.830 de romani care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Gheorghe, 739.368 sunt barbati, majoritatea acestora, respectiv 565.509, purtand numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

Alaturi de acestia, vor fi in sarbatoare si cei care poarta numele de George (144.873), Gheorghita sau Ghiorghita (24.040).

Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Georgeta (135.370). In aceasta zi nu vor fi uitate nici persoanele cu nume de Gheorghita sau Ghiorghita (34.623) si Geta (14.945 ).

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

23 Aprilie 2020

Vizualizari: 150288

Voteaza:

Sfantul Mucenic Gheorghe 4.71 / 5 din 17 voturi. 14 review utilizatori.

Comentarii (14)

  • Andrei PanaitPostat la 2020-04-23 09:47

    "Mucenicii nu varsă sângele altora, ci pe al lor. Nu urăsc pe nimeni, deşi sunt urâţi de cei răi şi necredincioşi. Nu se răzbună niciodată, ci iartă pe ucigaşi. Nu se tem de moarte, ci aşteaptă să fie cât mai repede dezlegaţi de trup, căci cred în viaţa veşnică şi doresc să ajungă mai degrabă la Hristos". (Părintele Cleopa)

  • Radu AlexandruPostat la 2017-04-21 17:02

    „Învăţăm că mai înainte ca cei care cred în Hristos să fie prigoniţi, a fost prigonit Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, iar toate acestea s-au întâmplat ca să se împlinească cele scrise în legea lor: M-au urât pe nedrept. Prorocii, dar mai ales marele Proroc Isaia, au vorbit despre ura aceasta iraţională împotriva Domnului nostru Iisus Hristos. Noi ştim şi mărturisim că Biserica în mod tainic a fost înfiinţată tocmai în momentul răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce. În chip văzut ea a fost întemeiată în ziua Cincizecimii sau a împlinirii profeţiei pe care Mântuitorul o face în Evanghelia de astăzi cu privire la Pogorârea Duhului Sfânt peste sfinţii Săi ucenici şi apostoli. Chiar în ziua întemeierii Bisericii vedem o atitudine dacă nu ostilă, cel puţin ironică la adresa noii realităţi şi anume cei care au fost martori la minunea Pogorârii Duhului Sfânt şi care au auzit predica Apostolilor rostită în limbile ţărilor de origine a tuturor pelerinilor evrei veniţi în Ierusalim la sărbătoarea Corturilor, cei care nu au priceput minunea aceasta i-au acuzat pe Apostoli că sunt plin de must, adică beţi. Înţelegem că întreaga istorie a Bisericii celei adevărate s-a desfăşurat sub semnul batjocurii, al suferinţei şi chiar al martiriului. Mântuitorul Însuşi ne învaţă că dacă pe El L-au prigonit şi pe cei care vor crede în El lumea îi va prigoni”. (Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul)

  • Iris CristescuPostat la 2015-04-23 09:08

    La multi ani,sarbatoritilor.La multi ani,tuturor,cititorilor.La multi ani ,redactiei,care ne incanta cu srticole f.bune.!Multumim.

  • Andrei PanaitPostat la 2015-04-22 13:05

    În Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte se păstrează o părticică din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic și Purtător de biruință Gheorghe. La multi ani!

  • costel popescu Postat la 2014-04-22 15:20

    "Numele pe care Biserica l-a oferit Sfantului Mare Mucenic Gheorghe este «Purtator de biruinta», care, in limbajul comun, inseamna invingator. Dar lucrurile nu stau tocmai asa. Invingatorul in aceasta lume, in domeniile amintite si in cele asemanatoare, se bizuie pe fortele sale, pe stiinta sa, pe antrenamentul sau, pe istetimea sa, pe relatiile sale, si prin propriile sale forte, propriile sale puteri, reuseste sa fie invingator. Pe de alta parte, purtatorul de biruinta, chiar prin aceste cuvinte folosite «purtator de biruinta», arata ca biruinta este a altcuiva. El doar poarta aceasta biruinta, el doar si-o insuseste, el doar marturiseste despre aceasta, dar biruinta in sine apartine altuia. Cui apartine oare in domeniul credintei biruinta? Nu apartine decat Aceluia singur, Unul Domn Iisus Hristos, Mantuitorul lumii, fiindca in esenta, fundamental, Singurul Biruitor, Singurul Invingator cu adevarat este Domnul Hristos. Credinta Bisericii arata si marturiseste ca prin patimirea Sa si prin invierea Sa din morti, Domnul Hristos, Dumnezeu Adevarat si Om Adevarat, a biruit moartea, a biruit intunericul, a biruit necredinta, a biruit necunoasterea, a biruit demonii, a biruit pacatele, a biruit tot ceea ce este urat si rau in aceasta lume. Iar Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, pe care il praznuim astazi, a fost purtator de biruinta, pe care a realizat-o, prin Cruce si Inviere, Domnul Hristos. Nu poate sa existe credinta adevarata fara biruinta asupra raului, intunericului, necredintei si necunoasterii". IPS Teofan

  • adriana gheorghePostat la 2013-04-23 12:06

    La multi ani tuturor care poarta acest nume de Sfant,multa sanatate putere de munca si nu in ultimul rand multa credinta in Domnul Nostru IISUS HRISTOS.Doamne ajuta!

  • Stancu PavelPostat la 2012-04-23 19:42

    Hristos a inviat!Tuturor ortodoxsilor.Sf. Gheorghe sa va apere de indoieli.Toti acesti sfinti au fost siluiti pentru a renunta la credinta lor.Nu au cedat sub nicio forma si au fost sacrificati.Noi daca tinem la credinta noastra,ortodoxa,nu vom avea asemenea riscuri.Deci depinde numai de noi.HRISTOS A INVIAT!

  • costel popescu Postat la 2012-04-23 10:04

    La multi ani pentru purtatorii numelui Sfantului Gheorghe.

  • gheorghe ciomirtanPostat la 2010-04-23 23:52

    LA MULTI ANI TUTUROR CELOR CE POARTA NUMELE SF SI MARELUI MUCENIC.

  • Icleanu AnamariaPostat la 2010-04-23 13:26

    Frumos! La multi ani, tuturor! Doamne ajuta!

  • Florin IonitaPostat la 2010-04-23 11:11

    LA MULTI ANI pentri fratele meu ROMULUS-GEORGEL IONITA din Targoviste, DB. Lui - dar si tuturor ce poarta numele Sfantului - le doresc credinta si biruinta Sfantului Gheorghe. HRISTOS A INVIAT!

  • elena baltariuPostat la 2010-04-23 06:43

    La multi si fericiti ani,tuturor ce poarta acest sfant nume!Sfantul sa va ocroteasca si sa va apere toate relele acestei lumi si sa va insoteasca in ceruri cand va veni vremea!HRISTOS AINVIAT! HRISTOS AINVIAT! HRISTOS A INVIAT!

  • Alexandru-Nicolas SincaiPostat la 2010-04-22 23:39

    La multi ani voua, sa fiti sanatosi si mandrii ca purtati acest nume minunat !

  • DUMITRU ALBUPostat la 2010-04-22 22:30

    LA MULTI ANI CELOR CARE POARTA ACEST NUME. HRISTOS A INVIAT!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE