O necesitate: pensionarea episcopilor neputinciosi

 

O necesitate: pensionarea episcopilor neputinciosi

Florian Bichir: "Conform dogmelor ortodoxe, in propria sa eparhie, episcopul este atotputernic, reprezentandu-l pe Hristos: el este pastorul credinciosilor, e pomenit la slujbe, hirotoneste preoti."

 

Deci daca vorbim despre o innoire in Biserica, despre un suflu nou, este nedrept sa punem totul in carca Patriarhului Daniel. De ani buni, PS Eftimie Luca, Episcopul Romanului, e imobilizat la pat. La cei 94 de ani ai sai, cel poreclit pe buna dreptate „Eftimie cel Bun” refuza sa se retraga.

 

Cel mai longeviv episcop - ierarh de 30 de ani - vrea cu tot dinadinsul sa plece din aceasta lume din scaunul de episcop.

Nici nu-l mai intereseaza ca eparhia este paralizata duhovniceste, iar falimentul bate la usa. Nevolnicia sa a fost evidenta cand a numit doi protopopi pe acelasi loc, in aceeasi zi.

 

La Husi, situatia e similara. PS Ioachim Mares, Episcopul Husilor (81 de ani), zace tintuit la pat de cinci ani. Cei doi au ajuns ultima oara la Sinod adusi pe targi. Ce primenire se poate face cu acesti vladici infirmi?

 

Diplomat, cat timp a fost Mitropolit la Iasi, PF Daniel a evitat sa ceara pensionarea acestora pentru a nu se isca un posibil scandal. Iar Sinodul girat de Patriarhul Teoctist, si el un nonagenar, a amanat sine die rezolvarea acestei probleme.

 

Iata o provocare la care Sfantul Sinod are datoria sa raspunda. Aici nu e vorba despre vreo rafuiala, pentru ca, vezi, Doamne, ierarhii mai in varsta l-ar fi sprijinit pe IPS Bartolomeu, ci pur si simplu despre realism. Despre binele Bisericii! Cei doi nu sunt singurii membri ai Siodului care se lupta cu neputintele batranetilor: PS Justinian Chira al Maramuresului (87 de ani) - o legenda a ortodoxiei ardelene - e lipsit de putere.

 

S-a subtiat precum marii duhovnici de odinioara. A ajuns un avva, dar administrativ e rupt de lume. PS Gherasim al Ramnicului (94 de ani) ii calca pe urme vertiginos. Si ar mai fi un caz. Un ierarh orgolios, caruia consilierii si apropiatii care-i cara trena refuza sa-i spuna, precum in poveste, ca nu-i imbracat, ci gol. Lipsa de masura si vanitatea unui vladica intrat in istorie il transforma astazi intr-un batran ursuz si suferind. Pentru ca a uitat pana si propria sa vorba: lebada trebuie sa se mai duca si la culcare!

 

Florian Bichir

.

11 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1080

Voteaza:

O necesitate: pensionarea episcopilor neputinciosi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE