Activitati religioase si social-filantropice de sarbatoarea Sfantului Nicolae

De sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae zeci de biserici din Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-au serbat hramul.

Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae“ a Manastirii Popauti din Botosani si-a serbat ieri hramul. Programul liturgic dedicat acestei sarbatori a inceput sambata, 5 decembrie 2009, cu slujba Privegherii si a continuat in ziua de hram cu slujba Sfintei Liturghii oficiate de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In cadrul acestei slujbe, tanarul Dragos Ungureanu a fost hirotonit diacon.

PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sfantul Nicolae“ din Podu Iloaiei.

Sambata seara a avut loc slujba Vecerniei unita cu Litia, la care a participat un sobor de 22 de preoti. A urmat intrunirea Cercului Pastoral Podu Iloaiei nr. 3. Dupa slujba Sfintei Liturghii a fost sfintita Casa Sociala „Sfintii Trei Ierarhi“ din curtea sfantului lacas. Asezamantul a fost ridicat anul acesta la initiativa parintelui paroh Vasile Sarbu, avand sprijinul credinciosilor si al Primariei Podu Iloaiei. Raspunsurile la strana, atat la slujba Vecerniei, cat si la Sfanta Liturghie, au fost date de membrii Corului „Basileus“, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Vasile cel Mare“ din Iasi, dirijat de prof. Mihai Ursache.

Sarbatoare a fost ieri si la parohia Chiperesti din Protopopiatul Iasi 2. Dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii in Biserica „Sfantul Nicolae“, pr. Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi 2, alaturi de preotii slujitori, a sfintit Casa Sociala a parohiei Chiperesti. Lucrarile la acest asezamant, care cuprinde o sala de praznuire, o bucatarie, un birou parohial si locuinta pentru preot, au inceput in anul 2006 si au fost finalizate anul acesta. Dupa cum ne-a relatat pr. Teofil Lustean, care a aniversat ieri noua ani de cand este paroh la Chiperesti, principalul sponsor al acestor lucrari a fost ing. Viorel Boanda, la care se mai adauga Primaria Tomesti si alti enoriasi.

Dupa slujba Vecerniei de sambata seara din toate bisericile din Onesti a avut loc o procesiune cu icoana Sfantului Ierarh Nicolae pe urmatorul traseu: Catedrala „Pogorarea Sfantului Duh“ - Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ - Biserica „Sfantul Ierarh Nicolae“. La Biserica „Sfantul Ierarh Nicolae“ preotii si credinciosii participanti la procesiune au fost intampinati de slujitorii de aici, dupa care a fost inconjurat sfantul lacas ocrotit de Sfantul Nicolae. Dupa cum ne-a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onesti, Sfantul Nicolae a fost ales drept ocrotitor al Municipiului Onesti dupa anul 1990. Astfel, sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost a intregilor onesteni. Cu acest prilej, la aceste manifestari au participat autoritatile locale, precum si crestini de toate varstele.

Sursa: mmb.ro

.

07 Decembrie 2009

Vizualizari: 306

Voteaza:

Activitati religioase si social-filantropice de sarbatoarea Sfantului Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE