Astazi, a avut loc comemorarea voievodului Mircea cel Batran, la Manastirea Cozia


La Manastirea Cozia din judetul Valcea a avut loc astazi comemorarea voievodului Mircea cel Batran cu prilejul implinirii a 588 de ani de la trecerea sa la cele vesnice. Incepand cu orele 09.30 s-a oficiat o slujba de pomenire, urmata de alocutiuni in care a fost evocata personalitatea domnitorului. Parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, staret al Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a oferit mai multe detalii despre evenimentul de astazi de la Manastirea Cozia: La Manastirea Cozia, oameni din partea judetului, din partea Directiei Judetene de Cultura, din partea Consiliului Judetean, din partea Prefecturii au fost primiti in numar mare, in biserica mare a Coziei, ctitoria lui Mircea cel Batran, care se pastreaza integral si astazi, si la ora 09.30 am facut aceasta slujba de pomenire.

A luat parte si Seminarul Teologic 'Sf. Nicolae' din Ramnicu Valcea si impreuna am adresat rugaciuni lui Dumnezeu, asa cum cuprinde slujba parastasului. Dupa slujba parastasului au fost cuvinte frumoase adresate in cinstea marelui voievod din partea directorului Directiei Judetene de Cultura, din partea reprezentantilor Consiliului Judetean Valcea si din partea Prefecturii, dar si din partea istoricilor, din partea oamenilor de cultura care au omagiat, care au slavit personalitatea si figura acestui mare erou legendar, nu numai legendar sub aspectul acesta simbolic, eroic, ci o realitate obiectiva care este intruchipata pana in zilele noastre'.

Mircea cel Batran a fost domnitorul Tarii Romanesti intre anii 1386 si 1418. In timpul domniei sale, Tara Romaneasca a cunoscut o importanta dezvoltare economica si politica, s-a marit teritoriul, a fost imbunatatita organizarea militara, s-a consolidat linia Dunarii si s-au construit numeroase cetati. In ceea ce priveste activitatea desfasurata de Voievodul Mircea cel Batran in sprijinul Bisericii putem spune ca a fost unul dintre principalii ctitori de biserici si restauratori de sfinte lacasuri ai perioadei medievale. Amanunte despre ajutorul oferit de Mircea cel Batran Bisericii ne-a oferit pr. dr. Mircea Pacurariu, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane la Facultatea de Teologie Ortodoxa 'Andrei Saguna' din Sibiu: 'Unul dintre fostii mari domnitori ai Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, merita sa fie cinstit dupa cuviinta, mai ales in ziua de 31 ianuarie, ziua trecerii sale la Domnul. Merita sa fie cinstit pentru ca el a lucrat pentru bunul mers al vietii bisericesti din tara sa. Trebuie sa facem precizarea ca in timp ce au ocupat scaunul domnesc, in Tara Romaneasca exista o Mitropolie zisa a Ungrovlahiei, cu sediul la Curtea de Arges, intemeiata inainte de 1359 si o noua Mitropolie, a Severinului, cu o existenta mai scurta de aproximativ trei decenii. Impreuna cu ierarhii care au pastorit in aceste doua Mitropolii, domnitorul Mircea cel Batran a lucrat pentru promovarea vietii bisericesti. In primul rand, este un mare ctitor de lacasuri sfinte de altadata.
Manastirea Cozia de pe Valea Oltului, de pilda, este ctitoria sa, una din cele mai frumoase, din cele mai reusite realizari arhitecturale din Tara Romaneasca, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea'.

.

31 Ianuarie 2006

Vizualizari: 3173

Voteaza:

Astazi, a avut loc comemorarea voievodului Mircea cel Batran, la Manastirea Cozia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE