Biserica din cadrul Garnizoanei din Roman a fost sfintita

 

PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat ieri, 29 octombrie a.c., slujba de sfintire a bisericii din cadrul Garnizoanei din Roman. Lacasul de cult, ce dateaza din 1889, a indeplinit mai multe functii liturgice pana in anul 1949, cand a avut loc desfiintarea bisericii ce a purtat hramul Sf. Imparati Constantin si Elena.

O prezentare a acestui lacas ne-a fost data de catre PS Ioachim Bacauanul: "E vorba de o biserica cu totul aparte, intrucat ea a functionat deja pana la razboi, pana la al doilea razboi mondial, fiind fondata prin anul 1889. Dupa aceea, foarte multe cete de militari s-au rugat si au plecat pe front de aici, de la Roman, binecuvantate fiind trupele de catre preotii militari care s-au succedat unii dupa altii la Garnizoana din Roman. Biserica a functionat pana la al doilea razboi mondial, cand s-au schimbat orientarile si politica in tara noastra, si astfel aceasta biserica a fost transformata in hambar militar, iar dupa aceea a mai avut si alte functionalitati. In ultimul timp s-au gasit fondurile si initiativele respective pentru ca aceasta biserica se se restaureze si sa se reinfrumuseteze. Biserica este foarte mare, fiind considerata una din cele mai incapatoare biserici care functioneaza in Armata si in ceea ce ne priveste va fi una din cele mai importante biserici din punct de vedere al incaperii din Roman. In prima ei parte s-a organizat si un muzeu cu odoarele care se pastreaza din vechime si care au fost in folosinta preotilor care au functionat in Garnizoana din Roman".

PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit, de asemenea, si despre slujba de sfintire a bisericii din cadrul Garnizoanei din Roman, care a avut loc ieri: "Slujba a fost deosebita prin faptul ca insusi comandantul s-a pregatit, cu o parte din ofiteri, si s-a impartasit la Sf. Liturghie. Dupa ce am facut demersurile necesare la Patriarhie, PF Parinte Patriarh Teoctist, comandantului de la Garnizoana din Roman, col. Andrei Jan, i s-a acordat Crucea patriarhala, pe care am inmanat-o in mod solemn, in contextul acestei sarbatori, dupa terminarea Sf. Liturghii. Au fost evidentiati si alti ofiteri si subofiteri care s-au mobilizat la restaurarea, dotarea, infrumusetarea si rezidirea acestei biserici militare care este inchinata Sfintilor Arhangheli. Cu ocazia sfintirii de astazi am mai dat un sfant protector, ca sa fie un fel de hram de vara, si anume Sf. Emilian de Durostorum, acesta fiind militar".

.

29 Octombrie 2006

Vizualizari: 1876

Voteaza:

Biserica din cadrul Garnizoanei din Roman a fost sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE