Biserica din localitatea Valeni, judetul Neamt, va fi resfintita

 

PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, va oficia duminica, 5 noiembrie, slujba de resfintire a bisericii cu hramurile "Sfintii 40 de Mucenici" si "Sfanta Treime" din localitatea Valeni, judetul Neamt. Resfintirea vine ca urmare a faptului ca au fost finalizate lucrarile de consolidare si restaurare a bisericii-monument istoric, incepute anul trecut. Mai multe detalii despre slujba de resfintire si despre biserica ne-a oferit PS Ioachim Bacauanul: "Cu ajutorul bunului Dumnezeu, duminica, 5 noiembrie, se va resfinti biserica-monument istoric din satul Valeni, Protopopiatul Roman, judetul Neamt. Este vorba de o biserica importanta, fiind cea mai veche, cu datare documentara, din jurul Romanului, construita in anul 1519 de catre Cozma Sarpa, un postelnic care a fost si pe timpul lui Stefan cel Mare. Atunci cand dintele nemilos al timpului a afectat-o s-au gasit oameni cu frica de Dumnezeu care au restaurat-o si au infrumusetat-o, prelungindu-i astfel existenta peste veacuri.

As spune ca una din importantele interventii de-a lungul istoriei la aceasta biserica a avut loc in secolul al XIX-lea, incat s-a gasit si actul de tarnosire ingropat in piatra altarului, care cuprinde urmatoarea inscriptie: "Anul 1864, luna septembrie, Duminica a 20-a, s-a sfintit acest lacas de PS Isaia Dioclias Vicolu".

PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit si despre o parte dintre lucrarile de consolidare cele mai importante care s-au desfasurat sub coordanarea PS Sale la biserica din Valeni: "PS Eftimie al Romanului ne-a dat binecuvantare sa ma ocupt direct de toata documentatia tehnica de consolidare si restaurare a bisericii. Misiunea parea imposibila, dat fiind anvergura lucrarilor si importanta monumentului, insa cu ajutorul bunului Dumnezeu si al ajutorului Sfintilor 40 de Mucenici am dus-o la implinire si pentru faptul ca a binevoit Dumnezeu sa am un preot distins acolo, in persoana preotului Gheorghe Paleu, si am infaptuit in timp util toate formalitatile necesare, astfel ca la 1 august 2005 am demarat lucrarile ce se impuneau in linia lor logica de executie, si as aminti, intre altele, lucrarile care s-au executat la aceasta frumoasa biserica-monument istoric din zona noastra, a Romanului. S-au decopertat peretii din interior si exterior ai bisericii de toate vechile tencuieli, dupa aceea s-a consolidat intreaga zidarie prin injectarea a peste 50 de tone de ciment lichid, s-a refacut intreaga sarpanta si s-a confectionat un nou acoperis, dar s-au restaurat si vechile cruci din cupru care sunt foarte frumoase si care au fost reasezate pe acoperisul bisericii".

.

03 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2520

Voteaza:

Biserica din localitatea Valeni, judetul Neamt, va fi resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE