Biserica Sf. Spiridon Nou, paraclis patriarhal, si-a sarbatorit hramul

 

Socotita drept cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti, biserica actuala a fost zidita intre anii 1852 - 1858, pe locul unui alt lacas ce data de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Parintele Marius Cojocaru, paroh al acestei biserici, ne-a spus ca "Biserica Sf. Spiridon cel Nou este ctitoria domnilor Tarii Romanesti Scarlat Ghica si Alexandru Scarlat Ghica. Prima biserica a fost zidita intre 1766-1768 si a fost inchinata ca hram Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei, facatorul de minuni, si Sf.

Visarion. Aceasta ctitorie domneasca a dainuit pana in 1852, cand marea epitropie, cu aprobarea domnitorului Barbu Stirbei si cu binecuvantarea mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei, prin directa purtare de grija a nepotului primului domnitor Alexandru Ghica, au rezidit-o asa cum o vedem astazi. Zidirea noii biserici a durat din 1852 pana in 1858, fiind sfintita in anul 1860, iar pictura in ulei este executata artistic in intreaga biserica, precum si catapeteasma, de catre pictorul roman Tatarascu, in anul 1862".

 


Datorita degradarilor, Biserica "Sf. Spiridon Nou" - paraclis patriarhal - a fost supusa mai multor lucrari de reparatii. Restaurari ample au fost efectuate atat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cat si dupa anul 1986, cand biserica a fost afectata de lucrarile de la metrou. "In 1954 i s-au reparat toate stricaciunile, a fost spalata si completata pictura, si s-au adaugat inautru cele trei balcoane. A fost sfintita cu mare fast de catre patriarhul Justinian si patriarhul Chiril al Bulgariei, care se afla in vizita in tara noastra. Biserica a avut iarasi de suferit in anul 1977, la cutremur, dar mai ales in urma lucrarilor de constructie a metroului bucurestean, in anii 1986, cand altarul s-a rupt de biserica. Mai mult decat atat, regimul comunist o trecuse pe lista bisericilor care aveau sa fie demolate, dar bunul Dumnezeu a randuit ca prin purtarea de grija a PF Parinte Patriarh Teoctist, biserica sa fie salvata de la demolare, dupa care a fost reparata si infrumusetata pe cheltuiala Arhiepiscopiei Bucurestilor", a mentionat parintele paroh.

 



In Biserica "Sf. Spiridon Nou" - paraclis patriarhal - se pastreaza o icoana a Maicii Domnului din 1881, imbracata in argint, si o icoana din secolul al XVIII-lea cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Parintele Marius Cojocaru ne-a vorbit despre aceste doua icoane, dar si despre alte obiecte de cult din patrimoniul bisericii: "Biserica este monument artistic. Avem doua icoane deosebite la care noi tinem foarte mult. Ele sunt asezate la intrarea in biserica si dateaza de la prima biserica, iar icoanele imparatesti de la catapeteasma sunt foarte frumoase. Mai avem obiecte de la primii ctitori, sfesnicele de la Sfanta Masa, Chivotul, dar si alte obiecte deosebite prin lucrare, prin finete, prin vechimea si importanta lor sufleteasca pentru noi".

 



Fiind paraclis patriarhal, la Biserica "Sf. Spiridon Nou" au loc evenimente deosebit de importante pentru viata bisericeasca. Unul dintre acestea a avut loc la 5 martie 1950, cand PF Parinte Patriarh Teoctist a fost hirotonit in treapta arhieriei. De asemenea, parohia "Sf. Spiridon Nou" din Capitala este implicata si in multiple activitati sociale, dupa cum ne-a spus parintele Marius Cojocaru, paroh al acestei biserici: "Fiind paraclis patriarhal, aici au loc cele mai mari si importante evenimente din viata Bisericii noastre, cum ar fi canonizari de sfinti, hirotoniile episcopilor vicari, intronizari, vizite la nivel inalt bisericesc, precum si sfintirea Sfantului si Marelui Mir. As vrea sa mentionez ca avem o grija deosebita fata de credinciosi, mai ales in aceste vremuri care sunt deosebit de grele. Avem cativa batrani in grija noastra, iar cu ajutorul credinciosilor am reusit ca in acest an sa reparam acoperisul bisericii, deoarece biserica este deosebit de mare, de inalta, incat ne-a fost foarte greu ca sa implinim aceasta lucrare".

.

13 Decembrie 2006

Vizualizari: 14671

Voteaza:

Biserica Sf. Spiridon Nou, paraclis patriarhal, si-a sarbatorit hramul 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE