Dr. Laurentiu Streza este noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului


Colegiul Electoral Bisericesc reunit astazi la Palatul Patriarhiei din Capitala, sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist, a ales noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Cum a decurs intrunirea de astazi si ce ierarh a fost ales titular al Scaunului vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, am aflam de la parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: 'Noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului este PS Dr. Laurentiu Streza. Colegiul Electoral Bisericesc intrunit la Palatul Patriarhiei sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist l-a ales pe PS Laurentiu Streza ca noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, insa a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin, pentru ca in urma primului tur nici unul dintre candidati nu a intrunit jumatate plus unul din numarul electorilor prezenti, si atunci a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin in urma caruia PS Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului'.

Parintele consilier Constantin Stoica ne-a vorbit si despre procedura de validare a votului de astazi, precum si despre instalarea noului Mitropolit al Ardealului: 'Urmeaza ca maine, in cadrul sedintei Sf.

Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sa fie validata aceasta alegere a Colegiului Electoral Bisericesc, iar in 13 noiembrie, in Catedrala mitropolitana din Sibiu, PF Parinte Patriarh Teoctist va instala pe noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului'.

PS Dr. Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, s-a nascut la data de 12 octombrie 1947, in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov. A urmat studiile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit in anul 1969, iar apoi a urmat cursuri postuniversitare de studii ecumenice la Institutul din Bossey si la Facultatea de Teologie Catolica din Fribourg, Elvetia. In anul 1985 si-a sustinut teza de doctorat cu tema 'Botezul in diferite rituri liturgice crestine', sub indumarea vrednicului de pomenire parintele profesor doctor Ene Braniste. Datorita activitatii prestigioase desfasurate in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, Sf. Sinod, condus de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, l-au chemat la inalta treapta a arhieriei. A fost hirotonit si instalat ca Episcop al Caransebesului in data de 11 august 1996. In cadrul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, PS Sale i-a fost acordata prerogativa de presedinte al Comisiei de canonizare a sfintilor. Pe plan pastoral, PS Laurentiu a reinsufletit parohiile, hirotonind preoti tineri si punand un accent deosebit pe disciplina clerului. Pe plan administrativ-bisericesc, PS Laurentiu a continuat idealul inaintasilor sai referitor la constructia noii Catedrale episcopale. Pe plan cultural, a organizat si patronat numeroase manifestari nationale si internationale. In anul 2001, cu binecuvantarea Sa, la editura diecezana din Caransebes a aparut 'Dictionarul enciclopedic de cunostinte religioase', semnat de catre parintele profesor Ene Braniste si de profesoara Ecaterina Braniste. In anul 2002, la Editura 'Trinitas', din Iasi, a aparut lucrarea Sa 'Tainele de initiere crestina in Bisericile rasaritene'. PS Laurentiu s-a implicat si in activitatea social caritabila a asistentei sociale si religioase. PS Sa a initiat infiintarea a doua centre de zi pentru minori si a unuia pentru batrani, cantine pentru saraci si a desfasurat programe sociale pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. Pentru ajutorarea sinistratilor din Episcopia Caransebesului ca urmare a inundatiilor din primavara acestui an, a binecuvantat si indrumat preotii si credinciosii parohiilor spre strangerea de fonduri materiale si financiare care au fost apoi distribuite celor aflati in nevoie.
In vara acestui an a fost alaturi si de sinistratii afectati in inundatiile din zona Moldovei, prin colecte organizate in protopopiatele din Episcopie.

.

03 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2200

Voteaza:

Dr. Laurentiu Streza este noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE