La Manastirea Sihastria va avea loc astazi o slujba de pomenire a parintelui Paisie Olaru


Evenimentul este prilejuit de faptul ca astazi se implinesc 15 ani de la trecerea la Domnul a parintelui Paisie Olaru, cel care a fost mai bine de 25 de ani duhovnicul Manastirii Sihastria si indrumatorul spiritual al parintelui Cleopa. Nascut in 1897, in satul Stroiesti, Botosani, parintele Paisie Olaru a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, in anul 1921, iar in anul 1947 s-a retras la Manastirea Sihastria, apoi o perioada a vietuit la Schitul Sihla. Din 1985 si pana pe 18 octombrie 1990 cand a trecut la cele vesnice a locuit in chilia sa de la Manastirea Sihastria. Amanunte despre viata parintelui Paisie Olaru ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'A fost poate cel mai mare rugator printre monahii din Romania, de la Sf. Calinic de la Cernica incoace.

A fost un mare duhovnic, a fost un calugar smerit si si-a inceput viata calugareasca la Cozancea, si apoi a venit la Sihastria, la rugamintea prietenului sau, care i-a fost si ucenic, parintele Cleopa. Dupa un timp petrecut la Manastirea Sihastria, impreuna cu un grup de 30 de calugari, din Obstea de la Sihastria, s-au mutat la Slatina, sub staretia parintelui Cleopa. Acolo a fost cautat de foarte multi monahi si credinciosi, nu doar din tinutul Falticenilor, unde se afla Manastirea Slatina, ci din toata Moldova. A revenit apoi la Manastirea Sihastria, iar parintele Paisie a ramas duhovnic al obstii. Prin anii '70 s-a mutat la Schitul Sihla. A fost adus in ultimii ani ai vietii la Manatirea Sihastria, pentru ca a fost incercat de o mare suferinta, fiind imobilizat la pat'.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, va participa la slujba de pomenire a parintelui Paisie Olaru ca delegat al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a oferit amanunte despre acest moment comemorativ: 'La 18 octombrie 2005 se implinesc 15 ani de cand a trecut in lumea vesniciei marele duhovnic si rugator al romanilor, al Bisericii din Moldova, al Bisericii Ortodoxe Romane, in general, parintele ieroschimonah Paisie Olaru, de la Manastirea Sihastria.
Cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, la Manastirea Sihastria, locul unde a trecut la cele vesnice si unde a fost prohodit atunci, la sfarsit de octombrie in anul 1990, de insusi Mitropolitul Moldovei, maine se va savarsi un parastas si va fi evocata lucrarea sa si figura sa luminoasa, de neintrecut duhovnic si rugator, dar nadajduim ca intr-o zi chipul sau va urca in icoana'.

.

18 Octombrie 2005

Vizualizari: 1994

Voteaza:

La Manastirea Sihastria va avea loc astazi o slujba de pomenire a parintelui Paisie Olaru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE