Manifestari cultural-religioase de ziua Sfantului Ioan Iacob de la Neamt

Astazi, Biserica noastra il praznuieste pe Sf. Ioan Iacob de la Neamt. In Mitropolia Moldovei si Bucovinei, lacasurile de cult inchinate Sf. Ioan Iacob Romanul isi intensifica, de ziua ocrotitorului lor, programul liturgic, care este completat cu manifestari cultural-religioase.

Biserica „Sf.

Ioan Iacob de la Neamt“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Neamt isi serbeaza astazi hramul. Programul liturgic a inceput aseara, cu slujba Privegherii, oficiata de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si va continua astazi cu slujba Aghezmei, a Sfantului Maslu si a Acatistului Sf. Ioan Hozevitul. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Pimen, PS Siluan, Episcopul Ortodox Roman din Ungaria, si de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.

Ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“ a inceput in luna decembrie a anului 1994, cand s-a dorit initial construirea unui paraclis-laborator pentru elevii seminarului. In anul 1997 a fost sfintit altarul sfantului lacas. „PF Parinte Patriarh Daniel ne-a recomandat ca aceasta biserica sa fie construita in asa fel incat sa fie o casa noua pentru Sfantul Ioan Romanul“, a spus pr. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ Neamt.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“ din Dorohoi isi serbeaza astazi hramul. In noul paraclis al seminarului a avut loc aseara slujba Vecerniei unita cu Litia, la care au participat preoti si credinciosi din orasul Dorohoi. Astazi, programul liturgic va continua cu slujba Utreniei, a Acatistului si a Sfintei Liturghii, la finalul careia corala „Haris“ va prezenta un concert de muzica religioasa. „Bucuria hramului va fi foarte mare, pentru ca va avea loc revederea promotiei de absolventi din 1999. Paraclisul in care vom sluji in ziua de hram este o implinire a multor idealuri. Iata ca Sfantul Ioan Iacob poarta de grija si ne ajuta sa putem duce mai departe credinta si educatia pe aceste meleaguri“, a mentionat pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“.

Astazi, Sf. Ioan Iacob Hozevitul va fi cinstit in mod deosebit de preotii si credinciosii din zona Darabaniului. La Biserica „Sfanta Treime“ din satul Crainiceni, unde s-a nascut si a copilarit Sfantul, a fost oficiata aseara slujba Vecerniei, iar astazi se va savarsi slujba Utreniei si Sfanta Liturghie. „La pranz se va desfasura o procesiune in cinstea Sf. Ioan Romanul, de la biserica la casa natala. Aici va fi citit Acatistul Sfantului, se va savarsi sfintirea apei, iar apoi se va oficia slujba de pomenire pentru cei adormiti. La final va avea loc agapa crestina pregatita de credinciosii din parohia Crainiceni si de Protopopiatul Darabani“, a declarat pr. Constantin Panzariu, protoiereul Protopopiatului Darabani.

Biserica cu hramurile „Sf. Vasile cel Mare“ si „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“ din cartierul iesean Nicolina, apartinand de Protopopiatul Iasi 2, isi serbeaza cel de-al doilea hram, primit in toamna anului trecut prin binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan. Aseara a fost oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia, urmata de vernisajul expozitiei de icoane realizate de catre copiii si tinerii care au participat la cercul de pictura in biserica parohiala. „Cursul de pictura a inceput la 1 noiembrie 2008 si a fost sustinut in fiecare sambata, la ora 15:00, de catre prof. Mircea Romascan. La curs au participat 20 de copii care au pictat in tempera. De asemenea, a fost realizata icoana Sf. Vasile cel Mare pe un carton dintr-un material mai dur, iar anul viitor, cand se implinesc 50 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ioan Iacob Hozevitul, vom incerca sa realizam icoana Sfantului, precum si a altor sfinti romani“, a declarat pr. paroh Lucian Golinschi.

Sursa: mmb.ro

.

05 August 2009

Vizualizari: 298

Voteaza:

Manifestari cultural-religioase de ziua Sfantului Ioan Iacob de la Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE