Manifestari deosebite in cinstea Sf. Ierarh Spiridon, in insula Corfu


Sfantul Ierarh Spiridon este cinstit in mod deosebit la biserica din orasul Corfu, Grecia, unde se pastreaza cinstitele sale moaste. La aceasta manastire, sarbatoarea hramului a inceput inca de duminica, zi in care moastele Sfantului Spiridon au fost asezate intr-un loc special, unde credinciosii le-au venerat pana astazi la ora 16.00. Parintele George Konispoliatis ne-a oferit detalii despre aceasta sarbatoare: 'Cum ne uitam spre sfantul altar, in partea dreapta este o camaruta unde sunt puse moastele Sf. Spiridon, intr-o racla de argint.
Dupa slujba paraclisului, Sf. Spiridon este scos in picioare si sta la intrare, la usa, unde intram in camaruta lui. Acolo, Sf. Spiridon sta trei zile si doua nopti, adica pana astazi, la ora 16.00. In tot acest timp, se face Sf. Liturghie dimineata, paraclisul sfantului, Vecernia, Priveghere, iar a doua zi, din nou, Sf. Liturghie. In toate aceste trei zile si doua nopti, incontinuu vine lume si se inchina. La ora 16.00 s-a facut un mic paraclis si un mic perelinaj, de trei ori, in interiorul bisericii, apoi, de la usa bisericii, binecuvinteaza oamenii care stau afara in genunchi si asteapta ca sa-l vada pe Sf. Spiridon'.

Parintele George Konispoliatis ne-a vorbit si despre alte trei procesiuni similare care se fac la biserica din Corfu pe parcursul anului: 'La noi se fac patru procesiuni in tot timpul anului. Deci, e procedeul pe care l-am descris inainte care are loc si pe 11 august, cand sarbatorim o minune a Sf. Spiridon, dar si in Sambata mare, cand vine foarte multa lume din Atena, din Epir. Moastele Sf. Spiridon sunt scoase prin oras, in Duminica Floriilor, in Sambata Mare, prima duminica a lunii noiembrie si pe 11 august, toate acestea facandu-se in amintirea unor minuni pe care le-a facut Sf. Spiridon, aceste procesiuni datand de acum 400-500 de ani, si de atunci au loc in fiecare an'.

De asemenea, parintele George Konispoliatis a facut referiri si la cele mai importante motive pentru care Sf. Ierarh Spiridon se bucura de o cinstire deosebita din partea localnicilor din Corfu: 'Sf. Spiridon pentru Corfu este totul, pentru oamenii de aici, chiar si pentru oamenii care nu merg la biserica sau care n-au o viata religioasa. Cu toate ca am fost sub ocupatie venetiana, au avut si acestia un respect pentru Sf. Spiridon, el facand minuni care au salvat insula de ciuma, o teribila boala care omora o multime de oameni in anii secolului XVI-XVII. Pe 11 august 1716, este o minune pe care a facut-o Sf. Spiridon cand a salvat insula de ocupatia turcilor, cand acestia au atacat insula Corfu, iar Sf. Spiridon a intervenit intr-un mod minunat. Este un eveniment nu numai religios, ci si unul istoric, toti istoricii timpului vorbind de aceasta minune'.
 
ro/Sfantul_Spiridon_al_Trimitundei___Corfu-20001028.html" target=_blank>Sfantul Spiridon - Corfu VIDEO
.

11 Decembrie 2008

Vizualizari: 7774

Voteaza:

Manifestari deosebite in cinstea Sf. Ierarh Spiridon, in insula Corfu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro