Masterclass-ul de cant bizantin a adunat la Iasi iubitorii muzicii psaltice

Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi, au organizat pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iasi, in data de 9 iulie 2009, a II-a Editie a MasterClass-ului de cant bizantin. La manifestarea care a avut loc cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au asistat sute de ieseni iubitori ai muzicii psaltice. Masterclass-ul de cant bizantin este, ca si eveniment, o premiera in Romania, si s-a bucurat si anul acesta, ca si anul trecut, de participarea unor personalitati de talie internationala in domeniul cercetarii, predarii si interpretarii muzicii noastre bisericesti. Scopul principal al acestei manifestari a fost acela ca participantii sa-si insuseasca o cat mai larga viziune asupra principiilor fundamentale pentru o interpretare corecta a muzicii bizantine, principii pe baza carora cineva ar putea sa studieze mai apoi particularitatile interpretative ale psaltichiei romanesti, pentru o buna deosebire de celelalte popoare ce practica aceasta muzica. Incepand de luni, 6 iulie, pana joi, 9 iulie, peste 100 de elevi, studenti, monahi, monahii, profesori, dar si iubitori ai muzicii bizantine au participat la cursurile practice de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, sustinute de Lykourgos Angelopoulos si Georgios Konstantinou.

Concertul de la Catedrala mitropolitana s-a desfasurat in doua parti. In prima parte a concertului, dirijat de Lykourgos Angelopoulos, au cantat toti participantii la cursuri, iar in cea de-a parte, dirijat de Adrian Sarbu, de Lykourgos Angelopoulos si de Georgios Konstantinou au fost intonate cu prepondereta cantari grecesti, de cursantii din categoria „avansati“.

La finalul concertului a avut loc o receptie la Centrul Eparhial Iasi in cadrul careia au sustinut alocutiuni invitatii, dar si organizatorii acestui eveniment. Binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan cu prilejul desfasurarii Masterclass-ului de cant bizantin a fost transmisa de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, care a apreciat in acelasi timp colaborarea dintre Biserica si Universitatea de Arte din Iasi. „Acest eveniment reflecta buna colaborare intre Academia de Arte «George Enescu» si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Intalnirea dintre cult si cultura, intre cult si arta nu este una a unei tolerante reciproc asumate, ci una a impreuna-lucrarii in ogorul creatiei binecuvantate de Dumnezeu“, a subliniat pr. Constantin Sturzu. A urmat cuvantul prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru a Universitatii de Arte „George Enescu“, care i-a felicitat pe cursanti si a apreciat schimbul de culturi, de traditii care a avut loc in cadrul Masterclass-ului de cant bizantin.

Lykourgos Angelopoulos a subliniat in alocutiunea sa faptul ca Masterclass-ul de cant bizantin de la Iasi este un eveniment unic, pentru ca aduna cursanti care iubesc muzica bizantina. Georgios Konstantinou a afirmat faptul ca muzica bizantina este prin excelenta muzica Bisericii Ortodoxe, iar „acest lucru s-a vazut in aceste zile in care am lucrat impreuna la acest Masterclass. Nu v-am dat numai noi, ci am si primit de la voi“, a spus Georgios Konstantinou. Pr. conf. Florin Bucescu, profesor in cadrul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi, a vorbit in alocutiunea sa despre fenomenul imitarii muzicii grecesti care duce de fapt la deformarea acestei muzici originale. Dupa sustinerea acestor discursuri, Adrian Sarbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de cant bizantin“ si presedintele Asociatiei Culturale „Byzantion“, a oferit diplome de onoare invitatilor prezeti, dar si cursantilor.
 

Sursa:  mmb.ro

.

13 Iulie 2009

Vizualizari: 246

Voteaza:

Masterclass-ul de cant bizantin a adunat la Iasi iubitorii muzicii psaltice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE