Mitropolitul Grigorie Dascalu si Cuviosul staret Gheorghe de la Cernica si Caldarusani - propusi pentru canonizare


Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor analiza in aceste zile propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei privind canonizarea Mitropolitului Grigorie Dascalu si a cuviosului staret Gheorghe de la Cernica si Caldarusani care au vietuit in secolul al XVIII-lea. Mitropolitul Grigorie Dascalu s-a remarcat printr-o deosebita activitate misionara fiind, de asemenea, preocupat si de activitatile culturale. Cateva dintre calitatile si preocuparile mitropolitului Grigorie sunt prezentate de catre parintele profesor Florin Serbanescu, consilier pe probleme de patrimoniu bisericesc al Arhiepiescopiei Bucurestilor: 'Smerenia deosebita, duhul autentic isihast, calugaresc, saracia unita cu inaltarea de suflet cea mai arzatoare, a randuit episcopi din toate eparhiile sufragrane Mitropoliei, pentru ca a avut foarte mare grija de preotime, a hirotonit 286 de preoti in doar sase ani de zile. A adus in manastirile inchinate stareti romani care sa le oranduiasca, sa le organizeze mai bine, sa foloseasca mai judicios veniturile lor timp de cativa ani de zile, intre 1823-'27. S-a ocupat foarte mult de scoli, de organizarea unor scoli care sa fie platite de eparhii, de scoala de la Sf.

Sava, a trimis multi profesori la studii in Apus, el personal participand la examene, iar de cele mai multe ori darurile erau din partea sa pentru elevii merituosi, in special carti pe care le tiparea'.

Cuviosul staret Gheorghe s-a format ca monah la muntele Athos, a fost cel care a revigorat viata monahala de la manastirile Cernica si Caldarusani. Cu detalii, parintele consilier Florin Serbanescu: 'Cuviosul staret Gheorghe a devenit revigoratorul cu adevarat al vietii manastiresti de la Cernica, pe care a gasit-o in parasire, ea fiind abandonata de 30 de ani, depunand o munca de incredibila staruinta in conditii dintre cele mai grele, dormind sub cerul liber sau intr-o pivnita veche. Staretul Gheorghe a fost un mare mentor, a lasat un asezamant de oranduire a vietii de obste. Pe la 1794 el a devenit si staret la Manastirea Caldarusani, stapanita de la 1794 pana la 1806. Ambele manastiri au fost aduse de el intr-un duh de viata calugareasca de mare frumusete duhovniceasca.
Pentru monahismul din Tara Romaneasca, Gheorghe inseamna ceea ce Paisie inseamna pentru Moldova'.

.

20 Octombrie 2005

Vizualizari: 1825

Voteaza:

Mitropolitul Grigorie Dascalu si Cuviosul staret Gheorghe de la Cernica si Caldarusani - propusi pentru canonizare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE