Prima sarbatorire a Sf. Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti


Maine, 22 iunie 2006, Biserica Ortodoxa Romana il va sarbatori pentru prima data pe Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti. Cu aceasta ocazie, PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, oficiaza Sf. Liturghie la Manastirea Caldarusani, locul de pastrare a raclei cu moastele Sf.

Grigorie Dascalu. Despre programul liturgic prilejuit de sarbatoarea Sf. Ierarh Grigorie Dascalu ne-a vorbit parintele Lavrentie, staretul Manastirii Caldarusani: 'Aceasta sarbatoare incepe de miercuri seara de la Vecernie, Ceasul IX, Pavecernita inchinate Sf. Grigorie Dascalu, iar a doua zi dimineata vom face sfintirea apei, Ceasurile, unde si-a anuntat prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist, care va conduce Sf. Liturghie, si la care va participa un sobor de arhierei, preoti si calugari din imprejurimi'.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu s-a nascut la Bucuresti in 1765 si a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sf. Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Canonizarea acestui sfant a fost aprobata de catre Sf. Sinod in august 2005. Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc pe 21 mai 2006, in cadrul Sf. Liturghii oficiata la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Principalele virtuti ale Sf. Ierarh Grigorie Dascalu care au stat la baza canonizarii sale ne-au fost evidentiate de catre parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu: 'Ortodoxia neindoielnica a credintei, pastrata pe parcursul intregii vieti, si marturisirea dreptei credintei in toata viata, trairea aceasta moral-religioasa ireprosabila, sfintenia vietii care a fost o adevarata pilda pentru contemporani, fiind renumit chiar in epoca prin felul sau de a fi foarte smerit, prin disponibilitatea catre aproapele chiar si cand era in cea mai inalta demnitate bisericeasca, in demnitatea de mitropolit'.

.

22 Iunie 2006

Vizualizari: 1872

Voteaza:

Prima sarbatorire a Sf. Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE