Sfantul Voievod Stefan cel Mare, sarbatorit de credinciosii din Moldova

Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste astazi pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Cu acest prilej, mai multe lacasuri din Moldova isi serbeaza hramul. Pelerini din toata tara sunt asteptati astazi la hramul Manastirii Putna din judetul Suceava. Dupa ce, aseara, slujba Privegherii a fost oficiata de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astazi se va oficia slujba Acatistului Sf. Voievod Stefan la mormantul marelui domnitor, in cadrul careia vor sluji preoti din Cernauti si Basarabia.

In continuare, pe un podium amenajat in curtea manastirii, va fi savarsita Sfanta Liturghie.

Tot astazi se afla in sarbatoare Biserica „Sf. Voievod Stefan cel Mare“ din cartierul iesean Podu-Ros, Protopopiatul Iasi 2. Aici, programul liturgic a inceput aseara, cu slujba Vecerniei unita cu Litia, la finalul careia Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a rostit un cuvant de invatatura. Astazi vor fi savarsite slujba Utreniei, Acatistul Sf. Voievod Stefan cel Mare si Sfanta Liturghie. „Dupa-amiaza vom organiza un spectacol cultural-traditional sustinut de un grup coral condus de dna Daniela Dorosinca si de orchestra folclorica «Hora» de la Palatul copiilor din Iasi. La sfarsit ne va canta si dna Sofia Vicoveanca“ a spus pr. paroh Mihai Dorosinca.

Manastirea aflata pe Muntele Ceahlau, avand hramurile „Sf. Voievod Stefan cel Mare“ si „Schimbarea la Fata“, isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas este situat la o inaltime de peste 1.850 de metri.

Sf. Voievod Stefan cel Mare este si ocrotitorul Centrului misionar-filantropic din Bacau. In cadrul acestui centru s-a ridicat o biserica ce a fost finalizata in anul 2004, deservind atat militarilor din cadrul bazei aeriene Bacau, cat si credinciosilor din zona de sud a orasului.

Hram va fi astazi si la Manastirea Miclauseni. Paraclisul de vara de la aceasta manastire il are ca ocrotitor spiritual pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Lacasul a fost ridicat la initiativa PF Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pe locul unde a fost gasita piatra sfintei mese ce a apartinut vechii biserici a manastirii.

Astazi isi mai serbeaza hramul parohiile Tatarasi 2 si Tomesti 2, din Protopopiatul Iasi 2, precum si parohia Catamarasti Deal - Protopopiatul Botosani si parohia „Sf. Voievod Stefan cel Mare“ - Protopopiatul Piatra Neamt.

Sursa: mmb.ro
 

.

02 Iulie 2009

Vizualizari: 300

Voteaza:

Sfantul Voievod Stefan cel Mare, sarbatorit de credinciosii din Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE