Sfintii Capadocieni, elogiati in cadrul Simpozionului International 'Stiinta Teologiei si Stiintele vremii'

Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ a Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi organizeaza in perioada 28-30 octombrie 2009, in „Sala profesorilor“ a Facultatii de Teologie si in „Sala Consiliu“ a Casei Epivata, Simpozionul International „Stiinta Teologiei si Stiintele vremii“. Intrunirea este dedicata Anului comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni.

In deschiderea simpozionului, pr.

prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“, a amintit faptul ca de sarbatoarea Sfintei Parascheva, la Catedrala mitropolitana din Iasi, au fost aduse moastele Sfantului Vasile cel Mare de la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi, dupa care a adresat cuvantul de bun-venit oaspetilor din tara si strainatate, transmitand, in acelasi timp, binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. „Nadajduim ca materialele stiintifice care se vor prezenta aici vor aparea in scurt timp intr-un volum care sa se inscrie in istorie ca o activitate a facultatii noastre, ca o activitate a dumneavoastra. Universitatea «A. I. Cuza» urmareste cu multa atentie activitatile care se desfasoara in facultatea noastra si de fiecare data ne-am bucurat de multa apreciere si de multa incurajare din partea ei“, a spus pr. decan.

Comunicarile din cadrul simpozionului au fost sustinute ieri de 32 de participanti din cadrul Facultatii de Teologie din Iasi, de la alte facultati ale Universitatii „Al. I. Cuza“, precum si de la facultati de teologie din Bucuresti, Targoviste sau Constanta, dar si din strainatate. „Avand in vedere importanta Sfintilor Capadocieni pentru Teologia rasariteana, in mod deosebit este firesc si necesar de a le cunoaste invatatura, viata, de a afla problematica cu care se confrunta Biserica timpului lor, de a vedea ce solutii au gasit pentru provocarile cu care aceasta s-a confruntat, pentru a vedea ce au insemnat ei pentru invatatura dogmatica a Bisericii. Sfintii Capadocieni nu numai ca s-au implicat, ci au avut un cuvant important de spus, care a ramas pana astazi in Biserica. Facultatea noastra a considerat oportun sa organizeze un simpozion pe aceasta tema, la care participa profesori, studenti, masteranzi si doctoranzi. Este foarte important ca ceea ce au facut Sfintii Parinti si ne-au lasat noua sa nu fie cunoscut doar la nivel de cadre didactice, ci sa aiba o patrundere mult mai larga, in randul studentilor, masteranzilor, doctoranzilor si nu numai, pentru ca, auzind ce au facut si au insemnat Sfintii Parinti pentru Teologia ortodoxa, sa dobandeasca mai multa aplecare spre studiul vietii si al operelor lor“, a explicat pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi. Simpozionul se va incheia astazi cu un pelerinaj la moastele Sfantului Vasile cel Mare, aflate in nisa Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“ din Iasi.

Sursa:mmb.ro

.

31 Octombrie 2009

Vizualizari: 327

Voteaza:

Sfintii Capadocieni, elogiati in cadrul Simpozionului International 'Stiinta Teologiei si Stiintele vremii' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE