Astazi Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ioan Valahul

 

Originar din Tara Romaneasca, Sfantul Ioan Valahul s-a nascut din parinti de bun neam si binecredinciosi, pe la anul Domnului 1644. In timpul domniei lui Mihail Radu (zis Mihnea al III-lea), acesta rasculandu-se impotriva turcilor, acestia au venit cu oaste impotriva lui, l-au biruit si au facut mare prapad si pustiire in tara. Intorcandu-se din tinuturile Valahiei Mici - Oltenia noastra - turcii au robit multime mare de barbati, femei si copii, printre cei robiti aflandu-se si un tanar, cu numele de Ioan, care nu avea decat 15 ani. Ajungand la Tarigrad alaturi de alti tineri, Ioan a fost selectat pentru a intra in oastea ienicerilor. Pentru aceasta el trebuia sa-si paraseasca credinta crestina si sa se inchine lui Alah.

Tanarul Ioan s-a opus insa cu curaj si a cerut sa ramana rob toata viata decat sa se lepede de credinta lui stramoseasca. A fost aruncat in temnita si cu paganeasca furie a fost supus la cumplite si infricosetoare chinuri, luni de-a randul. Asemenea unui diamante el a ramas neclintit in credinta imbarbatand si pe alti tineri, crestini ca si el, sa nu se lepede de credinta lor.

Vazand, asadar, prigonitorii ca in zadar se ostenesc, au cerut vizirului sa-l dea pe tanar la moarte. Si scotandu-l din temnita, calaii l-au dus spre o margine a Istanbulului, la locul numit pe atunci Parmak-Kapi (adica Poarta Stalpului), langa Bezesteni (adica piata marelui bazar al negutatorilor); aici i-a pus gatul in streang si l-au inaltat in spanzuratoare, omorandu-l, in ziua de 12 ale lunii mai, intr-o vineri inainte de Inaltarea Domnului, din anul mantuirii 1662, la varsta de numai 18 ani.

 

 

 

.

12 Mai 2007

Vizualizari: 2625

Voteaza:

Astazi Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Ioan Valahul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE