Cea de-a X-a convocare anuala a preotilor militari


Ieri, la Centrul Social-Cultural "Sfantul Paisie cel Mare" de la Manastirea Neamt s-au incheiat lucrarile celei de a X-a Convocari anuale a preotilor care fac misiune in Armata Romana. Convocarea de anul acesta are o caracteristica aparte, fiind un moment pentru bilant si planuri de viitor, deoarece se implinesc 10 ani de la infiintarea, cu caracter permanent, a asistentei religioase in Armata Romaniei. La intrunire au participat aproximativ 80 de preoti militari, din partea Patriarhiei Romane fiind prezent PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal.

Despre asistenta religioasa in Armata

Traditia asistentei religioase in armata este veche de cand poporul roman, dar oficializarea ei s-a realizat la 6 aprilie 18670, cand domnitorul Carol I a aprobat "Regulamentul pentru clerul din armata permanenta". In 1921 este creata Episcopia Armatei care avea sediul la Alba Iulia si era condusa de un episcop cu gradul de general de brigada, functie in care Biserica avea sa numeasca ierarhi vrednici, cu deosebite calitati pastorale si misionare.

In timpul luptelor celui de-al doilea razboi mondial, Armata Romana a avut peste 100 de preoti militari care s-au achitat cu cinste de indatoririle lor, multi dintre ei fiind decorati cu diferite ordine si medalii, ca semn al recunoasterii vredniciei acestora pe campul de lupta.

In anul 1948 se desfiinteaza episcopia militara (ultimul episcop militar a fost Partenie Ciopron, 1936 - 1948) si se intrerupe orice contact oficial dintre Armata si Biserica. Abia in octombrie 1995, prin semnarea de catre Ministerul Apararii Nationale si Patriarhia Romana a "Protocolului cu privire la organizarea si desfasurarea asistentei religioase in Armata Romaniei", se reinoada vechea traditie a prezentei preotului in mijlocul ostirii. Dupa aceasta data lucrurile au intrat pe un fagas normal. Primii preoti militari, in urma unor selectii si examene impuse, au urmat un curs la Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti pentru a se familiariza cu specificul vietii cazone si la 23 aprilie 1996, prima promotie de preoti militari, purtand denumirea "Partenie Ciopron", a fost instalata la noile posturi in unitati militare.

 

.

29 Septembrie 2006

Vizualizari: 2957

Voteaza:

Cea de-a X-a convocare anuala a preotilor militari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE