Octombrie, o luna binecuvantata pentru crestinii ortodocsi romani

 

Luna octombrie este pentru Biserica Ortodoxa Romana, o luna binecuvantata de praznuirea unor mari sfinti. Pentru crestinii ortodocsi romani putem vorbi de patru mari sarbatori: Praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, din data de 14 octombrie, urmata apoi la o saptamana de Praznuirea Sfintilor Ardeleni: Cuviosii Marturisitori Visarion si Sofronie, a Sf. Mucenic Oprea si a Sfintilor Preoti Marturisitori Ioan si Moise Macinic, sfinti praznuiti la 21 octombrie, de Praznicul Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul Craiovei, la 26 octombrie si apoi de Praznicul Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, din 27 octombrie.

Pregatirile pentru praznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi sunt deja pe ultima suta de metri, manifestarile desfasurandu-se in perioada 12 - 16 octombrie. Sunt asteptati anul acesta la Iasi sute de mii de pelerini care vor avea prilejul si bucuria de a se inchina si la moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina - Grecia, un sfant din secolului XX.

In tara noastra, particele din moastele sale se afla si la Manastirile Radu Voda din Bucuresti si Putna.

Sarbatorirea Sfintilor Ardeleni de la Alba Iulia va avea, pe langa praznuirea liturgica si o dimensiune cultural-religioasa. Devenita deja o traditie, praznuirea Sfintilor Marturisitori Ardeleni prilejuieste in fiecare an organizarea de catre Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a unui simpozion. Tema din acest an va fi: "Arhiepiscopia Alba Iuliei, centru de spiritualitate ortodoxa transilvana", simpozion ce va reuni in capitala de suflet a romanilor, ierarhi si personalitati teologice din intreaga tara.

Craiova sarbatoreste in aceasta luna, la 26 octombrie, pe ocrotitorul sau spiritual: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Pentru a marca acest eveniment, Mitropolia Olteniei organizeaza o serie de momente cu caracter liturgic, din care nu va lipsi traditionala procesiune cu sfintele moaste ale Sfintilor Nifon, Serghie, Vah si Sfanta mucenita Tatiana din Catedrala Mitropolitana, pe strazile centrale ale orasului, procesiune la care participa mii de credinciosi din Craiova si din zonele invecinate.

Pe 27 octombrie, este praznuit Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor. Sunt 230 de ani de cand moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov au fost asezate in racla de argint, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. De peste 50 de ani, toamna de toamna, mii de crestini urca Dealul Mitropoliei, asteptand rabdatori sub zidurile bisericii, adeseori doua-trei zile, pentru a saruta sfintele moaste scoase din racla, asa cum se va intampla fara indoiala si anul acesta.

Asadar, patru praznice crestine, patru scari care urca de pe pamant romanesc spre cer, pentru a aduce in sufletele credinciosilor din cele patru regiuni ale tarii, mult har si binecuvantare.
Pentru aceste momente de aleasa traire duhovniceasca, sa ne rugam Bunului Dumnezeu ca prin mijlocirea Sfintilor Sai, sa-si reverse darurile Sale cele bogate peste noi pacatosii, aducandu-ne in suflete si in case pace si buna sporire.

.

10 Octombrie 2006

Vizualizari: 3470

Voteaza:

Octombrie, o luna binecuvantata pentru crestinii ortodocsi romani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE