Parintele arhimandrit Teofil Paraian implineste astazi 78 de ani

 

Astazi, 3 martie 2007, Parintele Teofil Paraian, duhovnicul Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus, implineste venerabila varsta de 78 de ani.

Nascut (1929) intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, viitorul monah Teofil (Ioan dupa numele de botez), este primul din cei patru frati. Se naste fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca intre anii 1935 - 1940. Isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara intre 1942 - 1943, iar pana in 1948 urmeaza, tot la Timisoara, cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. In aceasta perioada il cunoaste pe Parintele Arsenie Boca de la care deprinde rugaciunea mintii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", rugaciune pe care continua sa o exerseze inca inainte de a intra in monahism.Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu intre anii 1948 - 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit si primeste numele de Teofil (cuvant provenit din limba greaca: Teo + filos si care se traduce cu "iubitor de Dumnezeu") in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. La 7 ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983 (dupa 23 de ani de diaconie!) este hirotonit preot de IPS Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In 1986 este hirotesit protosinghel, iar in 1988 arhimandrit. (Sursa: reintregirea.ro)

Din 1992 incepe sa raspunda invitatiilor din tara si participa in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in Postul Craciunului.

Sa ne traiti intru multi si fericiti ani Parinte Teofil!

 

 

.

02 Martie 2007

Vizualizari: 2003

Voteaza:

Parintele arhimandrit Teofil Paraian implineste astazi 78 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE