Procesiune cu moastele Sf. Mucenici Sergie si Vah la Catedrala Mitropolitana din Craiova

 

Astazi, 6 octombrie, de la ora 17.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi va savarsi slujba Vecerniei cu Litie, urmata de o procesiune cu moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, in jurul Sfintei Catedrale si de slujba Acatistului acestor sfinti mucenici.

Duminica 7 octombrie, in ziua praznicului Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, PS Gurie Gorjeanul, va oficia slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru".

Amintim ca particele din moastele Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah au fost aduse in tara noastra de catre domnitorul Neagoe Basarab si depuse la Manastirea Curtea de Arges. Cutiile purtatoare ale Sfintelor Moaste au fost facute in anul 1799 de Episcopul Iosif de Arges, iar racla prin contributia cetatenilor orasului Ploiesti in anul 1867, in semn de recunostinta pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugaciuni.

In anul 1949, la 25 octombrie din porunca Sfantului Sinod al BOR, Sfintele Moaste au fost aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, mitropolit al Olteniei fiind atunci IPS Firmilian.

Despre Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah


Acestia au trait la Roma pe vremea imparatiei lui Maximian (catre anul 296). Serghie era primicer din scoala centiliilor, iar Vah era secundicer din aceeasi scoala. Deci, invatandu-se si urmand din inceput credintei crestinilor, si dumnezeiestilor Scripturi, si fiind parati la imparatul, ii silira sa faca impreuna cu dansul jertfa de idoli; si ei neprimind nicidecum aceasta, i-au descins de braie si le-au luat portul cel de podoaba ce purtau imprejurul grumajilor, i-au imbracat cu port femeiesc, si i-au dus in mijlocul targului, ca sa-i ocarasca, incarcati de lanturi. Apoi au fost trimisi la guvernatorul Antioh - un dregator cu deosebire crud - in cetatea Barbalison pe Eufrat. Aici apropiindu-se, din aratare ingereasca s-au umplut de indrazneala si de putere dumnezeiasca, si intai Vah fiind batut cu vine de bou crude multa vreme, si-a dat duhul in aceste chinuri. Iar lui Serghie facandu-i-se stransori in multe chipuri, si bagandu-i in picioare incaltaminte de fier, si silindu-l sa alerge departe, dupa aceea bagandu-l in temnita, si iarasi pironindu-se cu aceleasi rani de incaltaminte, i s-a taiat capul.

 

.

06 Octombrie 2007

Vizualizari: 1156

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sf. Mucenici Sergie si Vah la Catedrala Mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE