Procesiune cu moastele Sf. Mucenite Tatiana, la Catedrala Sfantul Dumitru din Craiova


Astazi, 11 ianuarie, incepand cu ora 17.00, PS. Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, va oficia slujba Vecerniei unita cu Litia la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, cu prilejul pomenirii Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, care este praznuita in fiecare an la 12 ianuarie. Dupa slujba Vecerniei va avea loc o procesiune cu moastele Sfintei Mucenite Tatiana, in jurul Catedralei Mitropolitane, urmata de citirea Acatistului Sfintei Mucenite.

Vineri 12 ianuarie, de praznicul Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, IPS.

Parinte Mitropolit Teofan va oficia slujba Sfintei Liturghii, incepand cu ora 08.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru", acolo unde se afla depuse moastele Sfintei Mucenite.

Despre Sfanta Mucenita Tatiana:
"Aceasta a fost din Roma veche, pe vremea imparatiei lui Alexandru Sever(223-235), din parinti credinciosi, tatal ei, in trei randuri a fost in dregatoria de guvernator si se bucura de multa cinste in senatul roman, nestiindu-se ca era crestin. Si a crescut fericita in casa parintilor ei, cu bunacuviinta si cu frica de Dumnezeu si cu bucurie se impartasea din tainele nepieritoare ale credintei.Si, ajungand ea in varsta, n-a voit sa se marite, ci isi petrecea viata in curatie si in dragostea lui Hristos, dorind din tot sufletul sa-I fie mireasa Lui, Caruia Ii slujea ziua si noaptea, jertfindu-se pe sine si cu fapte bune impodobindu-se. Deci, fericita ca si parintii ei binecuvantau aceasta hotarare, Tatiana cu si mai mara ravna slujea Domnului, incat s-a invrednicit si de cinstea de a fi diaconita a Bisericii din Roma, dupa randuielile de atunci ale Bisericii.


Si Imparatul, pe vremea aceea, nu prigonea el insusi, dar lasa dregatorii mai mici sa faca ce vor cu crestinii. Si pornindu-se prigoana contra crestinilor, din partea necredinciosilor, a fost prinsa si Tatiana, marturisind ca este crestina. Si nevoind ca sa se lepede de Hristos, din porunca mai marilor cetatii, a fost pusa la chinuri si munci cumplite: batai, scoaterea ochilor, scrijelirea pe trup cu bricele, aruncarea in temnita, aruncarea la fiare, spanzurarea si strunjirea trupului la stalp, aruncarea in foc. Dar toate le-a indurat cu putere de Sus, de parca nici o durere nu simtea, dimpotriva, cu toate schingiuirile prigonitorilor, ea vestind neancetat vestea poporului de fata, puterea si chemarea lui Hristos, ca multi necredinciosi veneau la credinta Mantuitorului. Deci, au poruncit sa i se taie capul si, impreuna cu ea, s-a taiat capul si tatalui ei.


Si se afla capul ei astazi in Catedrala Mitropoliei Olteniei din Craiova, adus in tara de evlaviosul Domn Neagoe Basarab".(Extras din "Proloagele", Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova-1991).

.

10 Ianuarie 2007

Vizualizari: 3326

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sf. Mucenite Tatiana, la Catedrala Sfantul Dumitru din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE