Si Manastirea Dintr-un Lemn are ca hram praznicul Nasterii Maicii Domnului


Si Manastirea Dintr-un Lemn are ca hram praznicul Nasterii Maicii Domnului


Potrivit unei vechi traditii locale, Manastirea Dintr-un Lemn, din judetul Valcea, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, fiind construita din materialul unui singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si astazi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii, asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn.

Cel mai important obiect din manastire este sfanta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, Aceasta icoana s-a gasit in scorbura unui batran stejar secular, dar traditia spune ca ea provine de la Sfantul Munte Athos, fiind adusa de un calugar roman care a ascuns sfanta icoana in scorbura unui batran stejar secular la care s-a inchinat pe mai departe in viata lui de pustnic. Dupa trecerea lui la vesnicie, sfanta icoana a Maicii Domnului a ramas in stejar, nestiuta de nimeni, pana in veacul al XVI-lea, cand, mesterii tarani ai locului au construit o bisericuta numai din materialul acelui stejar, in care s-a gasit sfanta icoana a Maicii Domnului.



Mai tarziu, domnitorul Matei Basarab a descoperit aceasta sfanta icoana si a construit la anul 1640 biserica mare de zid in cinstea Maicii Domnului. Biserica este restaurata ulterior de Serban Cantacuzino care ii adauga pridvorul si de Constantin Brancoveanu care ii adauga a doua turla de pe pronaos si care face donatii foarte mari: policandre si alte obiecte de valoare pentru sfanta biserica. Pictura se pastreaza de la pictorii lui Brancoveanu din anul 1715.

De praznicul Nasterii Domnului sunt asteptati, ca in fiecare an, multi pelerini care vor participa la slujba Sfintei Liturghii ce va fi oficiata de PS Gherasim, Episcopul Ramnicului.

 

.

08 Septembrie 2008

Vizualizari: 1095

Voteaza:

Si Manastirea Dintr-un Lemn are ca hram praznicul Nasterii Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE