Festivalul National al Traditiilor Populare


Astazi
 incepe cea de-a V-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare. Evenimentul, organizat de Complexul Muzeal ASTRA, a fost selectat pentru programul Capitalei Culturale, iar editia de anul acesta se vrea o repetitie a evenimentelor din 2007. Participa invitati din judetele Alba, Iasi, Teleorman, precum si din strainatate. Festivalul National al Traditiilor Populare, care a debutat in 2001, avand ca model Festivalul "Smithsonian Folklife", din Whashington D. C.
, isi propune anul acesta sa aduca in fata publicului sibian intreg patrimoniu cultural traditional romanesc, perpetuarea acestor traditii si facerea lor cunoscta in toata lumea. Pentru o buna reprezentare la nivel national, in Dumbrava Sibiului vor fi prezenti reprezentanti ai tuturor regiunilor tarii, din judetul Alba pentru Transilvania, din Teleorman pentru Muntenia si din Iasi pentru Moldova. "Festivalul este conceput ca o manifestare spectaculara si interactiva, de prezentare scenica sau lucrativa, ecleziastica sau laica, printr-un dialog direct intre actanti si publicul vizitator, exprimat in spirit comunitar si interactiv, povestind, cantand, dansand, exersand in cadrul atelierelor de arte plastice sau arte mecanice si gustand mancaruri traditionale", se arata intr-un comunicat de presa remis de catre Muzeul Astra. In total, la Sibiu vor poposi peste 450 de participanti, care isi vor arata maiestria si talentul in perpetuarea traditiilor populare romanesti in sapte sectiuni tematice: arte religioase, literatura populara, arte muzicale, arte coregrafice, arte plastice traditionale, arte mecanice si arta culinara. Astfel, pe parcursul celor sase zile de Festival se va canta, se va dansa, se vor prezenta tarditii religioase, mestesuguri populare si se vor prepara mancaruri specifice romanesti. Nici transmiterea valorilor noastre in spatiul european nu a fost uitata, special fiind invitate pentru acest eveniment comunitatile romanesti din Serbia, Ungaria si Republica Moldova.

 

Piata Mare si Dumbrava Sibiului

Festivitatea de deschidere a Festivalului va avea loc astazi, in Piata Mare, de la ora 10:30, dupa care adevarat sarbatoare poate sa inceapa. Pe scena special amplasata in centrul orasului vor urca pe rand Grupul Folcloric din Micherechi (Ungaria), urmat de reprezentantii judetelor Iasi si Teleorman, apoi Ansamblul Drochienii din Republica Moldova si Ansamblul Doina Salausului din Serbia. Dupa recitalurile din Piata Mare, toata lumea se va muta cu mic cu mare in Muzeul din Dumbrava Sibiului unde festivitatea va continua pana seara tarziu.

 

Stefan Dobre

 

.

01 August 2006

Vizualizari: 1582

Voteaza:

Festivalul National al Traditiilor Populare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE