Catedrala Sagrada Familia din Barcelona

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona Mareste imaginea.


Catedrala Sagrada Familia din Barcelona

Sfanta Familie este o biserica din capitala Cataloniei, Barcelona (in nord-estul Spaniei).

Catedrala, opera impresionanta inca neterminata a lui Antoni Gaudi - Sfanta Familie - este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei.

        

Proiectul nu i-a apartinut inca din fasa, alt arhitect fiind insarcinat sa-l realizeze - Francisco del Villar - care va intra, se pare, intr-o adanca depresie deoarece dimensiunile si complexitatea proiectului il depaseau pur si simplu. Gaudi va fi surprins in momentul in care autoritatile ii vor atribui proiectul pe care il visa inca de pe bancile facultatii - o catedrala. El spunea ca: "Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus".

         

Ideea ridicarii unei catedrale a apartinut unei organizatii al carei scop era sa puna capat descrestinarii care isi pusese stapanire peste localnici, odata cu industrializarea si imbogatirea.

Un petic de pamant a fost cumparat in anul 1877. Arhitectul Francisco de Paula del Villar a proiectat o catedrala neo gotica si a condus lucrarile ce au demarat in anul 1882.

Un an mai tarziu, arhitectul modernist Antoni Gaudi a preluat conducerea proiectului, avand abia 31 de ani. Din acel moment, Gaudi si-a dedicat intreaga viata monumentului. In loc sa ramana fidel planurilor originale, Gaudi a schimbat aproape radical forma cladirii.

        

Timp de 43 de ani, Gaudi a adaugat structurii gotice initiale improvizatii bizare si turnuri ca niste cosuri de fum. Desi neterminata, Sagrada Familia ramane capodopera arhitectului. Stilul neo gotic a lasat sa fie inlocuit cu stilul modernist al lui Gaudi, care era bazat pe forme gasite in natura.

         

Imensa cladire in stilul neo-catalon, bogata in ornamente, este inca neterminata si se lucreaza la ea din 1882. Aceasta este finantata din bani publici, cum se obisnuia in Evul Mediu. Sagrada Familia nu a fost niciodata terminata, deoarece Gaudi a dorit-o perfecta si asta a intarziat lucrarile ce au continuat apoi dupa moartea sa. Si acum, se mai regasesc sute de schite in atelierul sau din cadrul Scolii de Arhitectura din Barcelona.

Proiectului lui Gaudi i-au fost adaugate cateva elemente stilistice noi (fatada de sud, inca patru turnuri, precum si naosul, inceput in 1978, la care se lucreaza inca).

Cand a murit, in anul 1926, doar o fatada era gata (cea a Nasterii), un turn, absida si cripta. Aceasta deoarece Gaudi schimba permanent proiectul, motiv pentru care nici nu se pastreaza un proiect concret al acestuia, iar cele ramase au disparut in razboiul civil din 1936.

         

Ultima versiune a proiectului dadea bisericii urmatoarele dimensiuni - 95 de metri lungime si 60 de metri latime, putand gazdui pana la 13.000 de persoane.

          

Dupa moartea lui Gaudi, lucrarile au mers greoi datorita lipsei de fonduri si razboiului civil. Lucrarile au reinceput in 1950, cand alte doua fatade si opt turnuri se vor ridica. Nava centrala va fi acoperita in anul 2000.

          

Cand va fi terminata, catedrala va avea 18 turnuri. Vor fi cate patru turnuri pe fiecare din cele trei fatada, reprezentand pe cei 12 Apostoli. Turnurile au inaltimi variata - intre 90 si 120 de metri. Alte patru turnuri vor reprezenta pe cei patru evanghelisti, si vor inconjura turnul central, cu o inaltime de 170 de metri, inchinat lui Hristos. Si ultimul turn, inchinat Fecioarei Maria, va fi ridicat deasupra absidei.

        

In prezent, se lucreaza in interiorul navei centrale, cat si la fatadele catedralei. O particularitate a catedralei o prezinta turnul clopotnita, care atinge 170 metri, fiind cel mai mare turn clopotnita construit vreodata.

Catedrala are trei mari fatade, care domina exteriorul.

Prima fatada, indreptata spre est, este cunoscuta ca fatada Nasterii. A fost terminata de Gaudi si decorata in stil baroc, cu motive din natura.

         

Pe partea opusa acesteia, se afla fatada Patimilor, a carei constructie a inceput in anul 1952, si ale carei statui abstracte infatisand pe Iisus au fost adaugate in anul 1978. Statuile poarta amprenta lui Josep Maria Subirachs si au dus la unele conflicte locale, cum ca acest lucru nu ar fi in conformitate cu ceea ce si-a dorit Gaudi. Stilul difera foarter mult.

Fatada Slavei, cea la care se lucreaza cel mai mult astazi, este mai mult ascunsa sub elemente arhitecturale si arcade.

Varful unui turn simbolizeaza pomul vietii, impodobit cu porumbei zburand liberi. Acest detaliu nu se stie daca face parte din planul initial.

Ultima fatada este aproape terminata, insa se preconizeaza ca s-ar putea sa mai dureze 25-30 de ani pana intreaga constructie sa fie gata.

         

O problema a constituit-o faptul ca marele Gaudi a lasat putine planuri pentru aceasta (a murit in 1926, calcat de un tramvai din Barcelona) iar cele care existau s-au pierdut intr-un incendiu din anul 1936. Alt lucru ce merita mentionat este acela ca intreaga catedrala a fost ridicata pe baza donatiilor (fara a mai mentiona vanzarile anuale de bilete pentru turisti).

Chiar daca biserica mai are mult pana a fi considerata terminata, aceasta merita vizitata.

Se poate vedea cripta unde este inmormantat Gaudi, cat si un muzeu care vorbeste despre istoria arhitectului si a maretului proiect. Muzeul este la baza catedralei si detine multe imagini ale acesteia dealungul etapelor de ridicare, multe modele de schele si desene arhitecturale.

Vizitatorii care doresc sa urce in turn, sunt nevoiti sa urce circa 350 de trepte, iar cei cu rau de inaltime si cu claustrofobie sunt sfatuiti sa nu riste. Este un pic ingrijorator momentul urcarii treptelor scarii inguste in forma de spirala, stiut fiind faptul ca unii contemporani ai lui Gaudi au considerat ca geometria constructiei sale e facuta in asa fel incat sa sfideze logica matematicii, prin urmare nu poate rezista.

          

          

          

28 Iunie 2012

Vizualizari: 94742

Voteaza:

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE