Biruintele lui Iuda Macabeul. Iuda cucereste multe cetati si invinge neamurile din jur. Infrangerea lui Gorgias si a lui Timotei. Cazand si unii dintre iudei, care adusesera daruri la idoli, Iuda randuieste sa se aduca jertfe pentru ei.

l. Dupa ce s-au facut legaturile acestea, Lisias s-a dus la rege; iar Iudeii au inceput sa-si lucreze ogoarele.
2. Insa capeteniile ostirilor cei care erau pe locurile acelea: Timotei si Apoloniu, fiul lui Geneu, precum si Ieronim si Demofon, si afara de acestia Nicanor, carmuitorul Ciprului, nu-i lasau sa petreaca in pace si liniste.
3.
Si locuitorii din Iafa rautate ca aceasta au facut, ca au indemnat pe Iudeii care locuiau cu ei, ca impreuna cu femeile si cu pruncii, sa intre in corabiile pregatite de ei, ca si cum nici o vrajmasie n-ar fi intre ei;
4. Dar ei lucrau dupa sfatul cel de obste al cetatii, iar Iudeii primind poftirea ca unii ce voiau sa fie in pace, si neavand nici o banuiala, mergand cu corabiile au fost inecati, fiind ei in numar ca la doua sute.
5. Afland Iuda rautatea ce s-a facut celor din neamul sau, poruncind barbatilor celor care erau cu sine,
6. Si chemand pe Judecatorul cel drept, Dumnezeu, a mers asupra ucigatorilor fratilor sai si a aprins noaptea portul si corabiile le-a ars, si pe cei care fugisera acolo i-a omorat.
7. Si orasul fiind inchis, s-a intors ca sa vina a doua oara, si toata cetatea Iafa de tot sa o distruga.
8. Afland ca si cei din Iamnia vreau sa faca la fel Iudeilor care locuiau la ei,
9. Navalind asupra locuitorilor din Iamnia noaptea, a aprins portul cu corabiile, incat se vedea lumina flacarii din Ierusalim, de la o departare de doua sute patruzeci de stadii.
10. Si de acolo mergand noua stadii, indreptandu-se asupra lui Timotei, au navalit Arabii asupra lui Iuda ca la cinci mii cinci sute de calareti.
11. Si facandu-se razboi tare, si, cu ajutorul lui Dumnezeu biruind cei care erau cu Iuda, si imputinandu-se Arabii, s-au rugat de Iuda sa faca pace cu ei, fagaduind ca-i vor da dobitoace, si intru celelalte ii vor folosi.
12. Iar Iuda, socotind cu adevarat ca in multe ii vor fi de folos, le-a dat pace si, primind invoiala cu ei, s-au dus la corturile lor.
13. Apoi Iuda a navalit si asupra unei cetati cu pod tare si cu ziduri inconjurata, in care multe feluri de neamuri locuiau si al carui nume era Caspin.
14. Iar cei dinauntru nadajduind in taria zidurilor si in multimea bucatelor ce-si stransesera, se purtau trufas, batjocorind pe cei care erau cu Iuda, si blestemandu-i si graind cele ce nu se cuvin.
15. Iar cei care erau cu Iuda, chemand pe puternicul Stapan al lumii, Care fara de berbeci si fara unelte a surpat zidurile Ierihonului, pe vremea lui Iosua, au navalit ca niste fiare asupra zidului.
16. Si cu voia lui Dumnezeu, luand cetatea, macel cumplit au facut, incat lacul cel de langa cetate, care era lat de doua stadii, plin de curgerea sangelui se vedea.
17. Si de acolo, mergand sapte sute si cincizeci de stadii, au sosit in Haraca, la cei care se zic Iudei Tubieni.
18. Ci pe Timotei nu l-a apucat in locurile acelea, caci fara de nici o isprava se intorsese de acolo, lasand paza de ostire intr-un loc foarte tare.
19. Iar Dositei si Sosipatru din capeteniile care erau cu Iuda Macabeul, mergand, au omorat pe pazitorii cei lasati de Timotei mai multi decat zece mii de barbati.
20. Iar Iuda Macabeul, punandu-si in rand ostirea, i-a pus pe ei peste cete si a plecat impotriva lui Timotei care avea cu sine o suta douazeci de mii de pedestrasi si o mie cinci sute de calareti.
21. Deci, afland Timotei de venirea lui Iuda, a trimis femeile si pruncii si cealalta avere la locul ce se chema Carnaim pentru ca foarte anevoie se putea inconjura si nu lesne putea sa se apropie acela din cauza stramtorarii tuturor locurilor.
22. De la inceput, cand s-a ivit ceata lui Iuda, s-au ingrozit vrajmasii si s-au infricosat de fata Celui care toate le vede si s-au pornit a fugi care cum putea, incat de multe ori ei intre ei se vatamau $i se taiau cu ascutisul sabiilor.
23. Iar Iuda, gonindu-i foarte tare, taind pe nelegiuitii aceia, a ucis ca la vreo treizeci de mii de barbati.
24. Iar Timotei a cazut in mainile ostenilor lui Dositei si ai lui Sosipatru si se ruga cu multe rugaciuni sa-l slobozeasca viu, pentru ca el are in mana pe parintii si fratii multora dintre Iudei si, daca el va muri, acelora li se va intampla rau.
25. Si cu multe legandu-se el inaintea lor, cum ca pe toti aceia nevatamati ii va intoarce, l-a slobozit pentru izbavirea fratilor.
26. Iar Iuda mergand impotriva Carnaimului si impotriva templului zeitei Atargatis, a omorat douazeci si cinci de mii de oameni.
27. Si dupa fuga si pierderea acestora, a tabarat Iuda asupra Efronului, care era cetate tare, in care locuia Lisias si multime de tot felul de neamuri; iar inaintea zidurilor stau barbati voinici, care se bateau vitejeste. Arme multe si sageti erau puse acolo.
28. Ci chemand pe Cel Puternic, Care cu tarie zdrobeste puterea vrajmasilor, a luat cetatea sub mainile sale Si, din cei care erau inauntru, a omorat ca vreo douazeci si cinci de mii.
29. Si mergand de acolo, a navalit asupra cetatii Schitopolis, ce era departe de Ierusalim ca la sase sute de stadii;
30. Iar Iudeii, care locuiau acolo, marturisind dragostea pe care o aveau fata de ei Schitopolitenii, si cum ca si in vremurile cele nenorocite le-au fost blanzi,
31. Iuda si ai sai, multumindu-le, i-au indemnat ca si de aici inainte sa fie buni cu neamul Iudeilor, si au venit la Ierusalim, cand se apropia sarbatoarea Cincizecimii.
32. Iar dupa praznicul Cincizecimii, au pornit impotriva lui Gorgias, mai marele Edomului.
33. Si a iesit Gorgias cu trei mii de pedestri si cu patru sute de calareti,
34. Si batandu-se, s-a intamplat de au cazut putini dintre iudei.
35. Iar un oarecare Dositei dintre Tubieni, calaret si barbat tare, a prins pe Gorgias si, tinandu-l de vesmant, il tinea vitejeste, vrand viu sa-l aduca rob pe blestematul acela; iar unul din calaretii Traci venind asupra-i si lovindu-l peste umar, Gorgias a scapat fugind in Maresa.
36. Iar cei care erau cu Esdris mai mult batandu-se si ostenind, Iuda a chemat pe Domnul sa-i fie ajutor si Capetenie in lupta.
37. Incepand in graiul parintilor si cu cantari strigand si glas inaltand, fara de veste a navalit asupra ostirilor lui Gorgias si le-a infrant.
38. Apoi, Iuda luand ostirea, s-a dus in cetatea Adulam si, sosind ziua a saptea, s-a curatit dupa obicei si a petrecut acolo ziua de odihna.
39. Iar a doua zi au venit cei care erau cu Iuda, precum a fost randuit ca sa ridice trupurile celor omorati si sa le aseze cu rudeniile in parintestile morminte.
40. Si a aflat sub hainele fiecaruia din cei morti lucruri inchinate idolilor Iamniei, de la care ii oprea legea pe Iudei, si tuturor vadit lucru a fost ca pentru atare pricina au cazut acestia.
41. Si toti binecuvantand pe Judecatorul cel drept, pe Domnul, Cel care arata cele ascunse,
42. Si intorcandu-se la rugaciuni, s-au rugat pentru pacatul ce s-a facut, ca de tot sa se stearga. Iar viteazul Iuda a indemnat multimea sa se pazeasca fara de pacat, vazand cu ochii cele ce s-au facut pentru pacatul celor care mai inainte au cazut.
43. Si strangand bani dupa numarul barbatilor care erau cu el, doua mii de drahme de argint a trimis in Ierusalim, sa se aduca jertfa pentru pacat. Foarte bun si cuvios lucru pentru socotinta invierii mortilor!
44. Ca de n-ar fi avut nadejde ca vor invia cei care mai inainte au cazut, desert si de ras lucru ar fi a se ruga pentru cei morti.
45. Si a vazut ca celor care cu buna cucernicie au adormit, foarte bun dar le este pus.
46.
Drept aceea, sfant si cucernic gand a fost, ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti, ca sa se slobozeasca de pacat.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 408

Voteaza:

Biruintele lui Iuda Macabeul. Iuda cucereste multe cetati si invinge neamurile din jur. Infrangerea lui Gorgias si a lui Timotei. Cazand si unii dintre iudei, care adusesera daruri la idoli, Iuda randuieste sa se aduca jertfe pentru ei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE