Catedrala Stapana Noastra, Regina Pacii din Honolulu

Catedrala Stapana Noastra, Regina Pacii din Honolulu Mareste imaginea.

 

Capitala insulelor Hawai, stat american din 1959, este Honolulu. Descoperite in 1779 de navigatorul britanic James Cook, Insulele Sandwich, cum au fost denumite initial, au devenit in scurt timp un loc invadat de misionarii de diferite confesiuni, majoritatea neoprotestante.

 

Printre primii veniti s-au numarat insa si membrii Congregatiei Sfintelor Inimi ale lui Iisus si Mariei, care si-au consacrat munca lor de evanghelizare, precum si Insulele nou descoperite, Stapanei noastre, Regina Pacii. Dupa o perioada tensionata, prezenta lor fiind privita cu raceala, pana la respingere, de catre casa regala din Hawai, ce simpatiza in special misionarii anglicani, datorita relatiei de prietenie cu Marea Britanie, in final li s-a permis libertatea evanghelizarii. Prima initiativa luata atunci de catolicii prezenti aici a fost ridicarea unei catedrale inchinata Stapanei noastre, Regina Pacii, care a fost sfintita la 15 august 1843, considerata actualmente cea mai veche biserica catolica in care s-a slujit permanent de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Numele catedralei provine de la celebra statuie aflata in manastirea Surorilor Sfintelor Inimi ale lui Iisus si Mariei din Picpus (Franta). De origine necunoscuta si cu o vechime seculara, ea a fost obiect de pelerinaj si venerata ca facatoare de minuni, fiind celebrata solemn anual la 9 iulie la Paris.

 

Malia o ka Malu Hale Pule Nui, dupa numele ei hawaian, este situata in centrul capitalei Honolulu pe locul atribuit misiunii catolice de regele Kamehameha al III-lea in 1827. Cladirea a fost initial simpla, facuta din piatra de coraliera de recif, adusa de pe tarmurile din jurul Insulelor. Interiorul era rigid: altarele erau de lemn iar podeaua din rogojini. Turnul a fost inlocuit de trei ori, evoluand de la o simpla structura de lemn, considerata totusi cea mai semeata de pe Insule, pana la cel actual care sustine doua clopote. Ceasul catedralei are si el o istorie aparte. Comandat in Franta de episcopul Louis Maigret, " nu numai pentru preoti, ci si pentru lume, asa cum este obiceiul in Europa", din motive necunoscute, el a fost schimbat in Valparaiso (Chile) de catre superiorul episcopului, fiind trimis in loc unul similar, dar mai vechi, fabricat in Anglia. Considerat un obiect de muzeu, putand cu greu sa fie miscat de trei oameni, functioneaza si azi, intors cu regularitate saptamanal, de mai bine de o suta cincizeci de ani. Acelasi episcop Maigret a condus opera de restaurare a catedralei si de impodobire cu vitralii si mobilier aduse din Franta. Statuia principala a catedralei, o copie a originalului de la manastirea Picpus, poleita cu aur, precum si cele ale sfintilor Ioachim si Ana si a altor treizeci si sase de sfinti au fost comandate tot in Franta. Modificarile ulterioare, sub ceilalti episcopi, au transformat-o treptat intr-o catedrala cu aer european, cu elemente decorative deosebite. Este de ajuns de stiut ca pentru aniversarea a 150 de ani de la constructia ei, in 1992, doar cateva detalii de restaurare au costat cinci milioane de dolari!

In aceasta catedrala a avut loc hirotonia fericitului Damien de Veuster, misionar catolic, olandez de origine, care a trait si a ajutat populatia hawaiana bolnava de lepra. Eforturile lui medicale si de imbunatatire a vietii acestora, identificarea lui cu cei suferinzi, pana la impartasirea chiar a bolii, l-au transformat intr-un simbol, fiind canonizat in 1995 de papa Ioan Paul al II-lea.

Desi considerate azi mai degraba destinatie de vacanta, Insulele Hawai descopera vizitatorului o istorie interesanta si impresionanta a tenacitatii misionarismului catolic.

 

 Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 14131

Voteaza:

Catedrala Stapana Noastra, Regina Pacii din Honolulu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE