Manastirea Sfantul Ioan din Patmos

Manastirea Sfantul Ioan din Patmos Mareste imaginea.


Manastirea Sfantul Ioan Teologul din Insula Patmos

Manastirea Sfantul Ioan Teologul este o manastire ortodoxa asemanatoare unei fortarete in insula Patmos a Greciei. Insula Patmos, aflata in Marea Egee, este locul unde a fost exilat, sub imparatul Domitian, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, cunoscut si sub numele de Ioan Teologul. Aici, Ioan a scris cartea Apocalipsei, carte ce inchide canonul Noului Testament.

 

Manastirea consta in imbinarea de curti interioare, capele, scari, arcade, galerii si terase suspendate. In pereti se gasesc ascunse fragmente din templul antic inchinat zeitei Artemis care a fost distrus in secolul al XI-lea.

Manastirea Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul, fiind construita in varful muntelui, este atat de proeminenta incat se poate vedea din orice loc al insulei. Imaginea zidurilor inalte ale manastirii, inconjurate de casele albe din Hora, avand clopotnita inaltata la vedere, trezeste o placuta surprindere alaturi de una religioasa care induce reflectia asupra cursului istoric al evenimentelor conectate cu acest frumos si maret edificiu.

          

Inceputurile manastirii sunt fixata in momentul in care aceasta a inceput sa fie construita de reverendul Christodoulos in anul 1088. In acest an, imparatul bizantin Alexios Comnenul a daruit intreaga insula Patmos soldatului-preot Ionnis Christodoulos "cel Binecuvantat".

Cea mai mare parte a manastirii a fost ridicata de catre Ioannis in doar 3 ani. Zidurile puternic fortificate ale acesteia au fost ridicate pentru apararea impotriva atacurile piratilor si turcilor.

Avand aspectul exterior al unui castel s-a dorit sa fie suficient de sigura incat sa ii apere pe calugari. Acesta este motivul pentru care o cladire asa de mare, cu ziduri de 15 metri inaltime, are doar doua usi.

In partea de sus a zidului este un balcon fara podet, ca si cum ar fi suspendat, folosit pentru a turna ulei incins si smoala topita pe cei care incercau sa atace poarta. Acest balcon a fost numit de locuitori "Ucigasul".

          

Cand reverendul Christodoulos a inceput constructia manastirii a folosit cladiri aflate in apropiere ca si cum era preocupat de protectia caldirilor care urmau a fi ridicate impotriva atacurilor. In memoriile sale, reverendul a descris zidul inconjurator ca o fortareata si chiar asa a ramas pana in zilele de astazi.

In interior, arhitectura este oarecum libera, desi chiliile sunt construite in jurul bisericii centrala, conform stilului bizantin. Pe langa aceasta, cladirea este construita pe diverite niveluri si are multe componente din arhitectura traditionala a Islandei.

Manastirea, asa cum arata astazi, este rezultatul nevoii care a aparut pe parcursul anilor de adaugare si rearanjare si, desigur, al solului stancos. Primul lucru ce se observa de vizitatori este curtea interioara pavata cu pietricele si decorata cu arce care servesc ca suport pentru caldirile adiacente.           

Aproape de centrul curtii interioare se afla un opait. Un orificiu de la capatul din sud-vest comunica pe dedesubtul curtii cu rezervorul. In jurul curtii, sunt patru din cele zece capele ale manastirii.

          

Intr-o laterala a curtii manastirii, spre partea de nord, este un templu construit in anul 1820 de 12 artizani talentati. Este o opera de arta unica si oricine o priveste ramane fara cuvinte datorita icoanelor unice ca frumusete si valoare. Tronul Aboot este decorat cu ornamente florale facute din pietre scumpe.

Icoana reprezentand Revelatia, care dateaza din anul 1625 si care acopera intrarea in biblioteca muzeu din zidul nordic, este un cadou primit de catre manastire de la episcopul Nikiforos din Laodicea.

          

Nikiforos insusi a construit exteriorul bibliotecii pentru a pastra cartile si alte obiecte de cult ale manastirii. Exista, de asemenea, si vechiul asezamant, care a fost construit de Sfantul Christodoulos, unde acesta a lasat icoane de mare valoare si unde, astazi, se pastreaza multe bijuterii de valoare inestimabila.

Biserica manastirii este impresionanta, cu catapeteasma ei sculptata in lemn, cu podeaua de marmura si cu nenumaratele bogatii arhitecturala si decorative.

Sfantul altar al manastirii se crede ca ar fi fost ridicat din ruinele templului Diana. In biserica se afla un loc pe care fiecare vizitator al insulei trebuie sa-l vada; aici se afla icoane inestimabile, dintre care una din cele mai reusite este cea a Sfantului Nicolae, datand din secolul al XI-lea si donatii ale unor greci bogati, argintarie si capodopere unice dintre care cea mai impresionanta este Mitra Patriarhului Neofitos al VI-lea decorata cu aur si bijuterii valoroase.

Vistieria are un impresionant areal de arta si comori religioase care constau, in principal, din icoane ale scolii din Creta. Exponatele de baza ale colectiei sunt o icoana neobisnuita realizata din mozaic a Sfantului Nicolae si pergamentul din secolul al XI-lea care atesta concesionarea-alocarea insulei soldatului-preot Ionnis Khristodoulos "cel Binecuvantat".

          

Pestera Sfanta

Vechile traditii ale insulei, cat si unele texte istorice, confirma Insula Patmos ca loc al exilului si al scrierii Apocalipsei de catre Apostolul Ioan. Pestera in care se crede ca acesta a scris cartea este cel mai sfant si venerat loc din intreaga insula.

La jumatatea drumului ce urca spre manastire, pe panta abrupta si pietruita se afla Pestera numita "a Apocalipsei", adica locul unde Sfantul Ioan Teologul si Evanghelistul a primit revelatia dumnezeiasca si unde a consemnat-o mai apoi in scris.

          

Pestera Sfanta a Apocalipsei este inconjurata astazi de catre Manastirea Revelatiei impreuna cu toate dependintele acesteia. Cativa pasi si suntem deja in fata intrarii in manastire. Chiliile, curtile incarcate cu flori, capelele ridicate pe niveluri diferite, domurile capelelor, boltite, aproape cilindrice, creaza o senzatie de armonie si liniste. Pestera Sfantului Ioan se afla la nivelul inferior al intregii manastiri.

In drum ce coboara spre pestera Sfantului Ioan se trece pe langa cateva capele ale manastirii. Astfel, se poate observa capela Sfantului Nicolae, capela Sfantului Artemie si capela Sfintei Ana, care este situata chiar langa intrarea in pestera.

Capela Sfintii Apostoli pastreaza moastele Sfantului Chistodoulos. Aceasta a fost ridicata in anul 1603. Capela principala este foarte frumoasa, asa cum este si capela alaturata - "Theotokos" - a carei fresca dateaza din secolul al XII-lea.

Pestera apare langa capela Sfintei Ana. Pestera nu este o simpla pestera, ci este o intreaga bisericuta in miniatura, inchinata Sfantului Ioan Teologul. Aici se afla in permanenta un calugar ce indruma pelerinii dornici sa se impartaseasca de har. El este cel care vorbeste credinciosilor despre pestera adanca de 4 metri.

Un element atractiv al pesterii este crucea sapata in piatra, aflata pe unul dintre peretii acesteia. Se spune ca aceasta cruce a fost sapata de insusi Apostolul Ioan. De asemenea, se mai pot observa doua elemente: scobitura in stanca de unde se spune ca s-a auzit vocea ce i-a spus lui Ioan sa scrie si apoi, locul in care acesta se intindea pentru putin somn.

Prima cladire ridicata pe acest loc este Capela Sfintei Ana, aflata chiar langa Pestera Sfanta. Aceasta a fost ridicata, potrivit traditiei, de catre Sfantul Christodoulos in anul 1088. Mai apoi, la inceputul secolului al XVII-lea, episcopul de Caesaria, Grigorios, a fondat si ridicat manastirea ce se poate observa astazi.

In jurul anului 1800, fondatorul Scolii Patmiene, Makarios Kalogeras, completeaza incinta manastirii cu noi depedinte necesare vietii monahilor. Multumita calugarilor si grijii acestora pentru cele sfinte, manastirea se afla si astazi intr-o foarte buna stare de pastrare.

Biblioteca

Alt mare capitol al manastirii este libraria unde se afla toata istoria manastirii si a intregii Islande. Printre documentele din librarie se afla si cel prin care Alexios Komnenos doneaza insula Patmos, in anul 1088, Sfantului Christodoulos. Aceasta librarie este izvorul vietii monahale si regulile impuse de fiecare cuceritor, precum taxele stabilite, tipurile de negustorie si de conducere.

In interiorul manastirii, biblioteca este situata in acelasi loc in care a fost fixata initial de catre Sfantul Christodoulos. Este una dintre putinele biblioteci antice ce s-au pastrat pe locul in care au fost infiintate. Biblioteca istorica din Patmos este considerata si astazi a fi una dintre cele mai importante si bine organizate librarii crestine.

La inceputul secolului al XIII-lea, potrivit catalogului existent, biblioteca era alcatuita aproape numai din codexuri si texte teotogice. Din cele peste 267 de volumuri de codexuri, si cele 63 de carti, 330 in total: 109 erau liturgice, 107 erau caracterizate ca fiind etice, iar 31 ca fiind despre vietile sfintilor. Acestea constituiau partea teologica a bibliotecii.

Biblioteca, "Spitalul Sufletului" cum este numita de catre episcopul de Laodicea, Nikiphoros (1802), este alcatuita dintr-o camera centrala inconjurata de alte camere ce contin arhiva si biografia.

          

In camera centrala cu coloane de marmura ce sustin cupole boltite, exemplu tipic de arhitectura monastica, au fost alcatuite camere speciale pentru carti, care acopera toti peretii, in special pentru vechile manuscrise si carti foarte vechi. Libraria pastreaza astazi in jur de 2.000 de volume, 13.000 de texte cu caracter istoric si peste 900 de manuscrise.

Manastirea poate fi vizitata de obicei dimineata de la ora 8.30 la ora 13.00 si in fiecare zi de marti, joi si sambata si dupa amiaza, de la 16.00 la 18.00.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 22741

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioan din Patmos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE