Manastirea Sfantul Macarie cel Mare

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare este o manastire a coptilor ortodocsi situata in Desertul Nitriei, la o distanta de aproximativ 92 de kilometri mai spre nord de Cairo. Cel mai bun traseu de urmat spre manastire este cel de pe drumul ce leaga orasele Cairo si Alexandria.

Sfantul Macarie cel Mare sau "Macarie Egipteanul" - viata pe scurt

Sfantul Macarie Egipteanul s-a nascut si a crescut pentru viata pustniceasca. Din frageda copilarie el s-a indeletnicit cu fapta buna si a iubit viata virtuoasa si s-a impodobit cu ea, si a ajuns locas dumnezeiesc al Duhului Sfant.

El a dobandit atata rabdare in ostenelile lui pentru fapta buna, incat a primit puterea sa goneasca duhurile necurate. El avea deopotriva si darul intelegerii; spunea mai dinainte ce avea sa se intample si era facator de minuni. Pentru toate acestea dupa rugamintea indelungata a arhiereului de atunci, a primit preotia, caci arhiereul a hotarat sa nu stea ascunsa faclia sub obroc, ci a cautat sa-si sfinteasca mana, prin atingerea de el.
Dupa sfintire, Macarie cel Mare s-a dedat la nevointe si mai grele: a facut o hruba pe sub pamant, care incepand de la chilia lui, se intindea pe o lungime de o jumatate de stadiu, si la capatul hrubei si-a sapat cu mainile lui o pestera.

Cand veneau multi oameni sa-l cerceteze, el intra in hruba si se ascundea in pestera si nimeni nu-l afla. Cat despre mancare si bautura, este de prisos sa mai vorbim, de vreme ce trupul prin infranarea cea desavarsita si dumnezeiasca marturisea aceasta.

Odata, venind la el un eretic, stapanit de demonul ingamfarii si zicand ca nu exista invierea mortilor, ca sa-l infrunte pe acest eretic, cuviosul a inviat pe un mort. Si zicea cuviosul ca sunt doua cete de demoni; una se lupta cu oamenii prin patimi inspaimantatoare si alta, a ingamfarii, impinge pe oameni la ratacire. Satan randuieste ceata din urma la fermecatori si la eretici.
Acest sfant a proorocit urgia Domnului asupra ucenicului sau, care ascundea lucrurile saracilor si nu se pocaia si pentru aceasta s-a si imbolnavit de lepra. Iar pe unul, care impins de demon manca in fiecare zi cate trei cosuri de paine, si bea un vas mare de vin, l-a facut sa manance numai trei bucati mici de paine.

Cuviosul Macarie cel Mare a vazut si pe diavol cum isi purta mestesugirile si inselaciunile in tigvulite. Pe Teopempt monahul, cel inselat de diavol, l-a indreptat. El a auzit glas dintr-o tigva uscata a unui preot al idolilor, care se gasea in pustiu, zicand ca prin mijlocirea rugaciunilor lui cei din chinurile iadului se usureaza putin.

Tot el a mai proorocit si pustiirea asezarilor calugaresti din pustia Skit-ului. Pe un mort l-a inviat, ca sa spuna unde a ascuns averea unor oameni si iarasi a poruncit de a adormit. Deci cu astfel de lucruri dumnezeiesti fiind impodobit, a parasit viata la adanci batraneti, traind nouazeci de ani.

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare - scurt istoric

Manastirea a fost intemeiata in anul 360, de catre Sfantul Macarie Egipteanul, care ocupa si pozitia de parinte spiritual al unei obsti de peste 400 de calugari de diverse nationalitati. Dela intemeierea acesteia, in secolul al IV-lea, si pana astazi, manastirea a fost locuita de catre monahi fara intrerupere.

Printre vietuitorii Manastirii Sfantului Macarie s-au numarat si unii crestini ai Bisericii crestine primare. Dintre acestia, ii amintim pe urmatorii sfinti: Sfantul Macarie Alexandrinul, Sfantul Ioan cel Mic, Sfantul Pafnutie Ascetul, Sfanta Isidora, Sfantul Arsenie, Sfantul Moise Arapul, Sfantul Pimen, Sfantul Serapion, alaturi de multi altii.

Odata cu sosirea in manastire a unui grup de 12 monahi, aflati sub indrumarea parintelui Matta El Meskeen, adica din anul 1969, manastirea va intra intr-o perioada indelungata de restaurari, atat arhitecturale cat si spirituale.

Acesti monahi vietuisera mai inainte in pustiu. Ultimii zece ani au fost petrecuti de catre acestia in pesterile din desertul Wadi El Rayyan, aflat la o distanta de aproximativ 50 de kilometri mai spre sud de orasul Fayoum, complet izolati de lume.

Cel care a hotarat venirea acestora Manastirea Sfantul Macarie cel Mare, cu scopul initial de a o restaura, a fost Patriarhul Chiril al VI-lea. Acesta i-a primit, i-a binecuvantat, si i-a incredintat de rugaciunile sale pentru ei. Tot el L-a rugat pe Bunul Dumnezeu sa le ofere acestora harul de a da, din nou, viata desertului.

La acea data, in manastirea lui Macarie, mai existau doar sase batrani imbunatatiti, cladirile acestoraa fiind si ele intr-o stare avansata de deteriorare; erau pe cale de a se prabusi. Aceasta fiind starea manastirii, grupul noilor vietuitori a fost primit cu multa caldura de catre staretul manastirii, episcopul Mihail, mitropolitul de Assiut. Acesta, prin amabilitatea si blandetea sa, a oferit noilor veniti atmosfera ideala pentru indeplinirea scopului lor.

Astazi, sub purtarea de grija a patriarhului Shenouda al III-lea, se mai afla si Manastirea Sfantul Pishoy si Manastirea Maromeos. Dupa 14 ani de munca neintrerupta, atat in plan arhitectural cat si pe plan spiritual, comunitatea monastica de la Manastirea Sfantul Macarie numara o obste de aproape 100 de calugari.

Calugarii traiesc intr-o odihnitoare unitate, potrivit duhului evanghelic, practicand fara intrerupere ascultarea si rugaciunea inimii. Toti se afla sub purtarea de grija a unui singur staret, care se osteneste spre sporirea lor duhovniceasca.

O urmare a reinnoirii vietii monahale de aici este si inmultirea slujbelor bisericesti. Acestea au drept rol intentia de a readuce in prezent duhul bisericii primare, de continua rugaciune si trezvie. Acestia se roaga si studieaza deopotriva.

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare pastreaza puternice legaturi spirituale, academice si prietenesti cu unele manastiri de peste granita. Dintre acestea le enumeram pe urmatoarele: Manastirea Chevtogne din Belgia, Abatia Solesmes si Manastirea Schimbarii la Fata din Franta, Manastirea Deir El Harf din Lebanon si Manastirea Nasterii Domnului din Anglia.

Printre relicvele pastrate cu mare evlavie de catre vietuitorii ostenitori ai manastirii macariene se afla si e serie de Sfinte Moaste. Acestea, ale mai multor sfinti, sunt cinstite cu mare bucurie de catre calugari. Aici se afla si Moastele Sfintilor 49 de Batrani Martiri din Pustia Schitului.

Acesti sfinti schiteni ocrotesc pe cei ce se roaga lor cu credinta.

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare - Moastele Sfantului Ioan Botezatorul

In timpul lucrarilor de restaurare a bisericii centrale, cea a Sfantului Macarie, a fost descoperit mormantul Sfantului Ioan Botezatorul. Acestea au fost descoperite sub peretele nordic al bisericii, conform indicatiilor din manuscrisele de secol XI-XVI, aflate in biblioteca manastirii.

Sfintele Moaste ala Sfantului Ioan Botezatorul au fost puse intr-o frumoasa racla si asezate in biserica centrala a Sfantului Macarie, spre inchinare. Veridicitatea acestora este marturisita si de traditia Bisericii Copte.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

19 Ianuarie 2022

Vizualizari: 19952

Voteaza:

Manastirea Sfantul Macarie cel Mare 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • eliza munteanuPostat la 2012-09-26 18:14

    Alaturi de moastele Sf Ioan Botezatorul se gasesc si moaste ale Sf Prooroc Elisei.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE