Biserica Gospa od Skrpjela

Biserica Gospa od Skrpjela Mareste imaginea.

Biserica Gospa od Skrpjela

Biserica Gospa od Skrpjela este o biserica sarbeasca, construita pe o insula artificiala, in fiordul Boka Kotorska, din Muntenegru. Marea Mediterana patrunde adesea printre stancile continentului, formand, ca si in acest caz, fiorduri. Boka este singurul fiord european din afara Scandinaviei trecut in liste celor mai frumoase cinci fiorduri din lume, avand forma unui fluture cu patru aripi.

Perast, una dintre "perlele" cele mai de seama ale Muntenegru-lui, a apartinut, pana in secolul al XVIII-lea, Republicii Venetiene. Acest oras era, la vremea sa, cel mai important port maritim din aceasta zona, avand o flota de peste 100 de nave si un numar de peste 1.700 de navigatori.

Cel mai apropiat oras de pe coasta, Perast, este si cel care are grija de cele doua insule din golf, Insula si Biserica Gospa od Skrpjela si Insula Sfantul Gheorghe, doua atractii turistice unice. Insula Gospa od Skrpjela se afla la o distanta de aproximativ 115 metri de Insula Sfantului Gheorghe.

Acordul dintre cele doua insule este impresionant: ele intruchipeaza relatia istorica dintre barbat si femeia. Insula Sfantului Gheorghe intruchipeaza barbatul, fiind bine-facuta, robusta si creata de Dumnezeu, in timp ce Insula Gospa od Skrpjela intruchipeaza femeia, aceasta fiind subtirica, usoara, luminoasa si creata de catre om.

Numele bisericii, "Gospa od Skrpjela", inseamna "Maica Domnului de pe Stanca" si, impreuna cu minunata insula, creata de om, dateaza inca din secolul al XV-lea. Termenul "skrpjela" vine de la cuvantul "skripio", care, in dialectul dalmatian, inseamna "colt de stanca". Acesta se refera la faptul ca insula artificiala a fost construita incepand de la un colt de stanca existent mai din-nainte.

Biserica Gospa od Skrpjela - scurt istoric

Biserica Gospa od Skrpjela - "Doamna de pe Piatra" - este o raritate nascuta dintr-o mustrare de constiinta legata de anumite evenimente petrecute pe Insula Sfantului Gheorghe. In jurul unui colt de stanca, localnicii din Perast au inceput sa construiasca o noua insula.

Acestia au inceput prin adunarea materialelor pe care le aveau in carenele vapoarelor. Mai apoi, ei au inceput sa care piatra de pe coasta, barca dupa barca plecand si intorcandu-se dinspre noua insula ce lua nastere.

O alta legenda spune ca in vechime exista un obicei marinaresc, conform caruia, fiecare marinar care se intorcea sanatos dintr-o calatorie avuta, trebuie sa depuna in golf o piatra. Datorita multimii marinarilor si a calatoriilor reusite, ar fi luat nastere insula. Obiceiul exista si astazi, in fiecare an, la data de 22 iulie, localnicii aruncand cate o piatra in golf, intr-o festivitate numita "fasinada".

Mai exista inca si o alta legenda in legatura cu intemeierea minunatei biserici. Se face ca in vremea pescuirii, doi pescari au gasit o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul pe varful de stanca din acel loc. Minunandu-se, ei au promis ca acolo se va ridica o biserica. Inceputa de ei, fagaduinta a fost implinita insa abia in 200 de ani. Astazi, icoana Maicii Domnului este considerata a fi ocrotitoarea marinarilor si a pescuitului.

Prima capela de pe nou-nascutul petic de uscat, de confesiune crestin ortodoxa sarbeasca, ar fi fost construita in anul 1452. Mai apoi, in anul 1630, pe ruinele primei capele, se va sfinti o noua capela inchinata Maicii Domnului "Mijlocitoarea catre Domnul Hristos".

In anul 1667, constructia a fost grav avariata de catre un puternic cutremur de pamant. Intre anii 1720 si 1725, capela initiala de pe "Gospa od Skrpjela" avea sa fie restaurata si marita, acesteia adaugandu-i-se si un imens dom octogonal. Biserica, cu o lungime de 11 metri si acoperita cu dom, are o singura nava, modest proportionata in stilul bizantin. Tot acum s-a ridicat si turnul clopotnita.

In micuta curte din fata bisericutei, localnicii au instituit asa-numitul "loc al impacarii". Totul a plecat de la vointa de a rezolva toate problemele locale in apropierea bisericii si departe de curtile legislative venetiene. Bancile de piatra ce exista si astazi sunt marturie peste veac ale acestui loc de judecata.

Interiorul Bisericii Gospa od Skrpjela intruchipeaza un omagiu adus operei lui Tripo Kokolja (1661-1713) un artist localnic auto-didact. Nu mai putin de 68 de lucrari, picturi bine conturate, imbraca peretii si bolta bisericii, acestea reliefand personaje si scene vechi si nou-testamentare. Acestea au fost comandate de catre Andrija Zmajevic.

Cea mai importanta lucrare a sa este cea in care este infatisata Adormirea Maicii Domnului, cu o lungime de 10 metri. Aceste picturi, unele dintre ele de o dimensiune impresionanta, fac din Biserica Gospa od Skrpjela o adevarata galerie de arta baroca, unica in zona.

Sfantul Altar, comandat de catre Consiliul din Perast, a fost lucrat in anul 1796 de catre sculptorul genovez Antonio Cappallano. Deasupra Sfantului Altar, lucrat in marmura alba de Carrara, atarna o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, lucrare a lui Lovro Marinov Dobricevic din Kotor, apartinand secolului al XV-lea.

De o parte si de alta a Sfantului Altar se afla statui de marmura: Sfantul Ioan Evanghelistul in stanga si Sfantul Roch in dreapta. Acestea sunt lucrari semnate de sculptorul venetian Francesco Gai, din anul 1783.

Pictura ce-l infatiseaza pe Sfantul Roch, din dreapta Sfantului Altar, este atribuita lui Tiepolo, iar cele patru panze imense ce decoreaza domul spartin Scolii din Geneva, datand din secolul al XVII-lea.

Pe peretii laterali ai bisericii, printre tablourile lui Kukolj, se afla inserate mai multe tablite votive din argint, cu reprezentari in miniatura ale principalelor vapoare din golful Boko Kotorska. Se crede ca acestea erau protejate, pe vreme de furtuna, de catre Maica Domnului.

Biserica Gospa od Skrpjela - muzeul

In imediata apropiere a bisericii se afla si un muzeu. Muzeul pastreaza doua mozaicuri in podea, infatisand istoria tulbure a orasului Perast, mai multe tablouri cu marea si furtunile acesteia, alaturi de lupte si zbateri eroice ale localnicilor.

Muzeul mai pastreaza si multe alte obiecte valoroase. Printre acestea se numara si o multime de amfore grecesti si romane gasite pe fundul marii, vase si arme de piatra din anul 3.500 i.Hr, descoperite in pestera Spila, de pe dealurile din Perast.

Dintre obiectele de cult, amintim minunata icoana brodata, lucrata de Jacinta Kunic in 20 de ani. Aceasta icoana impresioneaza sau contrariaza prin faptul ca autoarea si-a folosit propriul par pentru a broda capetele din icoana.

In timpul verii, insula si Biserica Gospa od Skrpjela poate fi vizitata, cu barca, din mai toate orasele port ale fiordului Boka Kotorska. Cea mai ieftina cursa cu barca este cea din Perast, care, ultima data urca pana la 2euro de persoana. Sa nu se treaca ce vederea faptul ca tinuta si atitudinea pe insule trebuie sa fie una cuviincioasa, ca in orice loc de inchinaciune. Imbracamintea neadecvata duce la interzicerea vizitarii insulelor.

Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2017

Vizualizari: 5776

Voteaza:

Biserica Gospa od Skrpjela 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE