Manastirea Sfintii Cosma si Damian - Zociste

Manastirea Sfintii Cosma si Damian - Zociste Mareste imaginea.


Manastirea Sfintii Cosma si Damian

Manastirea Zociste

Manastirea Sfintii Cosma si Damian este situata in localitatea Zociste, la o distanta de 5 kilometri est de Orahovac, in apropiere de Prizren, Iugoslavia. Ctitorul acestei sfinte manastiri nu este cunoscut, data exacta a ridicarii bisericii fiind si ea o incertitudine.

Manastirea din Zociste este mentionata pentru prima data in anul 1327, intr-un chrysobul al Sfantului Imparat Stefan din Decani, care doneaza anumite terenuri din apropiere Manastirii Hilandar, din Sfantul Munte Athos. Chrysobulul este un act de provenienta bizantina, el fiind cel mai solemn act al cancelariei bizantine, parafat in aur, datat si semnat de imparat cu cerneala rosie.

Interiorul bisericii era imbracat in intregime in fresca. Biserica a fost pictata in mai multe randuri, insa pana la noi nu au supravietuit decat niste mici fragmente din aceasta. Cea mai veche fresca a manastirii, pastrata si aceasta doar fragmentar, dateaza din secolul al XIV-lea.

Manastirea din Zociste, construita deja in secolul al XIV-lea, era mult cunoscuta si iubita pentru minunatele ei picturi in fresca. Dintre acestea, cele mai apreciate erau cele ce intruchipau Profetii Vechiului Testament.

Cea mai importanta bogatie a manastirii o constituie Moastele Sfintilor Cosma si Damian, sarbatoriti la data de 1 noiembrie. Rugaciunile aduse acestora au facut nenumarate minuni in randul credinciosilor, bolnavi trupeste sau sufleteste.

Mai inainte de inceputul razboiului ce a aprins intreaga zona, manastirea era locuita de o micuta obste tanara, alcatuita din patru ucenici calugari si un parinte patran, episcopul Artemie. Manastirea se conducea dupa modelul de vietuire cenobitic.

Calugarii se ocupau cu rugaciunea si cu munca. Ei lucrau mai ales icoane pe lemn, sculptate sau laminate. Ei aveau insa si o frumoasa lucrare misionare, in special in randul copiilor care vizitau adesea manastirea.

Manastirea Sfintii Cosma si Damian din Zociste era frecventata adesea si de albanezi si musulmani, care aveau o apreciere deosebita pentru acest loc. Acestia isi aduceau si ei bolnavii pentru rugaciune sau pentru atingerea de Sfintele Moaste.

In timpul razboiului, intre anii 1998-1999, manastirea a fost atacata in repetate randuri de catre teroristii KLA. In vara anului 1998, extremistii au arestat intreaga obste, impreuna cu mai multi varstnici din localitate, care isi gasisera linistea in spatele portilor manastirii, ca urmare a terorii albaneze. In urma interventiei ICRC, au fost eliberati cu totii.

In acea trista perioada, aproape toate localitatile sarbesti au fost depopulate, exceptie facand doar localitatea Velika Hoca. Odata cu incheierea razboiului, in luna iunie 1999, albanezii au distrus inca locuintele sarbilor, alungandu-i din zona. Calugarii au fost si ei nevoiti sa-si paraseasca manastirea, si inca din iunie 1999. acestia au fost transferati in alte manastiri din dioceza.

La data de 13-14 septembrie 1999, un trist fapt avea sa aiba loc - Manastirea Sfintilor Cosma si Damian cade prada albanezilor, acestia facand-o una cu pamantul. Moastele sfintilor au fost transferate in graba la Manastirea Sopocani, unde au fost asezate cu mare cinste. Mult timp manastirea din Zociste aceasta a zacut in ruina, demolata si parasita.

Sfintii Cosma si Damian - viata pe scurt

Sfintii facatori de minuni si doctori fara de arginti Cosma si Damian, fiii Teodotei celei din Asia, erau din Asia Mica sau din Mesopotamia. Tatal lor, care era necredincios, a murit cand ei erau inca mici copii, mama urmand a-i creste in evlavia crestina.

Educati si formati ca doctori, ei au primit in dar harul vindecarii trupurilor si sufletelor bolnave prin puterea rugaciunii; ei vindecau chiar si animale. Din iubire fata de Hristos si fata de semeni, ei nu luau niciodata plata pentru serviciile lor, respectand porunca: „In dar ati luat, in dar sa dati." (Matei 10, 8).

Odata, sfintii au fost chemati la patul unei femei foarte bolnave, cu numele Paladia. Cei doi sfinti, numai prin credinta si rugaciune au reusit sa o vindece pe femeie. Dorind sa-i rasplateasca pentru binele facut, Paladia s-a indreptat spre Damian, aratandu-i trei oua si zicand: "Ia acest dar in numele Sfintei Treimi." Auzind numele Sfintei Treimi, doctorul nu a indraznit sa refuze. Cand a auzit Cosma intamplarea, s-a intristat crezand ca facand aceasta fratele sau a incalcat porunca.

Pe patul de moarte, el a cerut ca fratele sau sa nu fie inmormantat langa el. Sfantul Damian s-a stins si el din viata la scurt timp si toti se intrebau unde va fi ingropat. Dar Dumnezeu a facut o minune printr-o camila, pe care "doctorii" au vindecat-o si care, glasuind cu voce omeneasca, le-a spus sa nu se indoiasca si sa-l puna pe Damian langa Cosma pentru ca Damian nu a acceptat ouale de la femeie drept plata ci din respect pentru numele lui Dumnezeu. Sfintele trupuri ale doctorilor fara arginti au fost ingropate impreuna in Thereman, Mesopotamia.

Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian din Asia Mica nu trebuie confundati cu Sfintii Cosma si Damian din Roma, praznuiti la data de 1 iulie, si nici cu Sfintii fara de Arginti din Arabia. praznuiti la data de 17 octombrie.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

01 Noiembrie 2015

Vizualizari: 5560

Voteaza:

Manastirea Sfintii Cosma si Damian - Zociste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE