Manastirea Zrze - Schimbarea la Fata

Manastirea Zrze - Schimbarea la Fata Mareste imaginea.


Manastirea Zrze

Prilep

Manastirea Zrze se afla la 25 de kilometri distanta de orasul Prilep, pe drumul spre Brod, in partea nordica a regiunii Pelagonia, in sudul Macedoniei. Manastirea Schimbarea la Fata - Sveto Preobrazenie - se afla asezata in partea nordica a orasului Prilep, deasupra satului Zrze. Manastirea pastreaza trei biserici sub un singur acoperis.

Orasul Prilep este cel de-al patrulea, ca marime, din intreaga tara. Acest oras macedonean se afla la o distanta de 128 kilometri de capitala tarii, Skopje, la 44 de kilometri de orasul Bitola si la alti 32 de kiloemtri de Krusevo. Localitatea este cunoscuta si sub denumirea de "orasul de sub Turnurile lui Marko", datorita asezarii acestuia in imediata apropiere a Turnurilor zidite de Regele Marko.

Prilep-ul a fost intemeiat pe ruinele anticei asezari Styberra, mai intai ca oras macedonean, iar mai apoi ca parte componenta a Imperiului Roman. Styberra, desi intemeiata de goti inca din anul 268, a ramas decat foarte putin locuita.

Prima mentionare a orasului Prilep are loc in anul 1014. Acesta este numit drept locul in care Samuil al Bulgariei a avut un atac de inima, in momentul in care si-a vazut miile de soldati orbiti de catre soldatii bizantini, in urma luptei de la Kleidion.

Prilep-ul a trecum mai apoi sub conducerea celui de-Al Doilea Imperiu Bulgar, pana la cucerirea acestuia de catre Imperiul Otoman. Orasul s-a aflat sub controlul Constantinopol-ului mai bine de sase secole; mai tarziu, el a fost inclus ca parte componenta a Iugoslaviei. Din anul 1992, orasul Prilep apartine Republicii Macedonia.

Manastirea Zrze - Manastirea Schimbarea la Fata - scurt istoric

Biserica, purtand hramul "Schimbarea la Fata", a fost construita de catre calugarul Gherman, pe la mijlocul secolului al XIV-lea, in vremea domniei Regelui Dusan. Intretinerea acestui locas de cult a fost data in grija nepoatelor sale, a zugravului de fresce Ioan (un mitropolit al vremii) si a fratelui sau, calugarul Macarie.

In momentul venirii turcilor cotropitori, calugarii au cedat manastirea primarului din localitatea Zrze, Constantin, si fiilor acestuia, Iacov, Kalojan si Dimitar. In timpul domniei lui Baiazid I, Manastirea Schimbarea la Fata din Zrze a fost abandonata, aceasta urmand a fi reinnoita de catre Constantin.

Inainte de anii 1368-1369 a fost adaugat pridvorul de vest. Dupa moartea fiilor lui Constantin, manastirea avea sa fie din nou abandonata. Aceasta stare s-a inrautatit spre inceputul secolului al XVI-lea, cand biserica a fost grav avariata.

     

Manastirea Zrze a fost restaurata si reconstruita in anul 1535. Intre anii 1544-1545, aici au trait sase preoti: preotul Iacov, preotul Malesija, preotul Filip, preotul Gherasim, preotul Nikola si preotul Iosif. In anul 1616, calugarul Visarion a copiat aici un Minei pe luna Februarie. Pentru aceasta sarcina, el a fost platit de catre Stojan Petkov din localitatea Krapa.

La sfarsitul anului 1625, structura bisericii era intarita si restaurata, tot acum adaugandu-i-se si un nou pridvor. Intre anii 1624-1625, staretul manastirii a fost calugarul Damaschin, iar intre anii 1634-1635, calugarul Petroniu, alaturi de ucenicii Kiril Simeon si Gherasim.

In secolul al XVII, manastirea avea sa-si extinda curtea si cladirile. Ramasitele vechilor ziduri indica faptul ca incinta manastirii era cu mult mai mare decat a ramas in prezent, cladirile acesteia fiind si ele mai multe. In partea nordica a Bisericii Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost construita, dupa cum avea sa fie numita mai tarziu, Biserica Pastorilor.

Ansamblul monahal din Zrze este alcatuit din mai multe cladiri: Biserica centrala, cu hramul Schimbarea la Fata; Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, construita prin secolul al XVII-lea; turnul clopotnita; cladirea cu chilii si celelalte depedinte. Mai exista si o bisericuta amenajata intr-o pestera, sub biserica actualei Manastiri Zrze, datand din secolul al XII-lea.

Trapeza si atelierele manastirii erau asezata in imediata apropiere a bisericii centrale. Chiliile s-au zidit in 11 cladiri de cate patru etaje, fiind in numar de 30. Toata incinta manastirii era inconjurata cu ziduri fortificate si cu turnuri.

Daca ridicarii Bisericii Sfintii Apostoli Petru si Pavel este cunoscuta datorita unei inscriptii de pe peretele sudic exterior, langa intrarea in biserica. Aceasta vorbeste despre istoria timpurie a manastirii, oferind detalii pana la invazia otomana de pe aceste locuri.

Biserica Schimbarea la Fata este o incapere de tip nava, cu tavan boltit si o absida in capatul ei estic. Intrarea in biserica se facea pe doua usi, una in peretele sudic si alta in cel vestic, pana la zidirea portalului, in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Portalul a fost acoperit cu fresce la aceeasi data.

Cea mai mare parte a frescelor din prima zona sunt foarte bine pastrate si astazi. Acestea au fost partial restaurate. In decursul procesului de restaurare, un insemnat numar de fresce (sfinti si amulete crestine) a fost scos la lumina, pe peretii sud, vest si nord.

Frescele din naosul bisericii apartin secolului al XVI-lea. Frescele din partea superioara apartin aceluiasi secol si cuprind scene din viata lui Hristos. Cele mai minunate dintre acestea sunt scenele cu Nasterea lui Hristos si Intampinarea.

Frescele realizate in secolul al XIX-lea sunt de o calitate mai slaba. O scena remarcabila insa, pentru frumusetea ei, este imaginea Pastorilor, in care acestia sunt imbracati in costume populare. Acesta scena a dat un al doilea nume bisericii: "Biserica Pastorilor".

Legat de aceasta scena exista si o legenda. Se spune ca a existat un viteaza tanar pastor, care a stat impotriva amenintarilor arnaute de daramarea a Bisericii Domnului de pe acest loc. Baiatul a fost omorat in acest loc, iar fresca a fost realizata in amintirea lui.

     

In decursul secolului al XVIII-lea, comandantul otoman Mat Ilija a folosit Manastirea Zrze drept loc de refugiu. La jumatatea aceluiasi secol, manastirea avea sa fie atacata si jefuita, mai toate obiectele liturgice si de valoare disparand pentru totdeauna. Din zidurile de aparare, astazi nu au mai ramas decat unele ruine ale turnurilor.

In localitatea Zrze, intinsa la poalele muntelui acoperit cu paduri de stejar, se afla inca multe alte biserici vechi, majoritatea dintre ele fiind intemeiate ca

"metocuri" ale manastirii. Potrivit legendelor locale, in aceasta manastire au savarsit Nunta, atat Vukasin, cat si fiul acestuia, Regele Marko.

 

Manastirea Zrze - icoana Maicii Domnului

"Pelagonitisa"

 

Manastirea poseda niste minunata icoane, marturii ale unor inimi iconare simtitoare. Icoana imparateasca a Maicii Domnului

"Pelagonitisa" a fost pictata de catre pictorul iconar Macarie, in anul 1422. Aceasta icoana este una dintre cele mai valoroase din tezaurul macedonean. Icoana imparateasca a Mantuitorului Hristos a fost pictata in anul 1393.

 

Maica Domnului "Pelagonitisa" poarta pe brate pe Pruncul Hristos, intors cu spatele spre privitor si cu fata spre Maica Sa. Icoana se mai numeste si "Dulcea Sarutare", in aceasta, Pruncul sarutand cu grija obrazul Maicii. Numele icoanei - Pelagonitisa - este luat de icoana de la regiunea in care aceasta se afla, Pelagonia.

Maica Domnului este imbracata intr-o culoare rosu inchis si incadrata de auriu. Pruncul Hristos este imbracat in culoarea alba, cu fine floricele albastre si verzi. El este incins cu o cingatoare aurita. O nota aparte ofera icoanei mantaua portocalie care cuprinde piciorul lui Hristos si mana stanga a Maicii Sale. Fundalul este aurit, iar scrisul cu litere verzi.

     

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 11019

Voteaza:

Manastirea Zrze - Schimbarea la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE