Catedrala Derby

Catedrala Derby Mareste imaginea.


Catedrala Derby

Catedrala Tuturor Sfintilor, cunoscut si sub numele de Catedrala Derby, este o catedrala aflata in orasul Derby, Anglia. Aceasta este scaunul episcopal pentru episcopul din Derby. Catedrala Derby este cea mai mica biserica cu rang de catedrala anglicana din Anglia. Prima biserica originala fondata pe acest loc este cea a regelui Admund I. Acesta a ridicat o biserica in anul 943 pe post de biserica regala. In orice caz, astazi nu mai exista nici o urma a acesteia.
 

Catedrala ce exista in prezent dateaza din secolul al IV-lea, cu toate ca apara a fi fondata pe o fundatie mai veche a unei biserici medievale, ale carei schite pastrate arata a fi fost de aproape aceeasi dimensiune cu cea prezenta astazi. Daramarea acelei cladiri medievale se poate datora unor probleme de instabilitate a constructiei.
 

Turnul catedralei Derby dateaza din perioada anilor 1510 - 1530 si a fost construit in popularul stil gotic perpendicular; acest stil era foarte raspandit la acea vreme. Restul cladirii catedralei a fost construit in stilul clasic local, dupa proiectele realizate de catre arhitectul James Gibbs in anul 1725.
 

                      

Biserica a devenit catedrala, prin ordin regal, in anul 1927, lucru neobisnuit la acea data, tinand cont ca orasul Derby era inca un mic orasel atunci. La inceput aceasta a fost cunoscuta mai mult sub denumirea de Biserica Tuturor Sfintilor. Catedrala gazduieste cel mai vechi set de 10 clopote din Regatul Unit.
 

Dintre celelalte obiecte pretioase pastrate in catedrala, le enumeram pe urmatoarele: o nava din secolul al XVIII-lea de fier forjat, lucrata de Robert Backewell; un memorial inchinat lui Bess de Hardwick; bijuteriile Cavendish, incluzandu-le pe cele ale lui Henry Cavendish si ale Georgianei Cavendish, sotia unuia dintre ducii de Devonshire.
 

Turnul catedralei Derby atinge inaltimea de 64.8 metri, si, pana in anul 1927, acesta era al doilea turn ca inaltime din intreaga Anglie, dupa Boston Stump. Astazi, el se afla pe locul al treilea ca inaltime intre turnurile catedralelor anglicane din Anglia, dupa Liverpool si Canterbury.
 

In anul 2005, s-a descoperit ca o pereche de soimi pelerini si-a facut cuib in turnul catedralei Derby. In anul 2006 a fost asezat in acel loc o platforma speciala in acest scop, si se crede ca soimii si-au facut cuib in aceasta cutie in luna aprilie.
 

 In anul 2007, soimii au revenit la catedrala si au depus o noua serie de oua. Datorita camerelor de filmare puse in acest an, s-a aflat ca perechea de soimi revine anual, depunand in jur de patru oua din care eclozeaza doi pui. Acest eveniment a avut loc anul acesta la data de 10 mai.
 

In anul 1939, o orga a fost instalata de catre John Compton din Londra. Aceasta orga a fost folosita pana in anul 1992, cand avea sa fie inlocuita.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2696

Voteaza:

Catedrala Derby 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE