Kastoria - patria bisericilor bizantine

Kastoria - patria bisericilor bizantine Mareste imaginea.


Kastoria

Kastoria - Καστορια - este un minunat oras din nordul Greciei. Aflat la periferia de vest a Macedoniei, orasul-capitala al Prefecturii Kastoria, isi intinde casutele si sfintele locasuri de cult pe malul de vest al Lacului Orestiada, intr-o vale inconjurata de culmi muntoase joase. Lacul Orestiada se afla la o altitudine de 630 de metri, deasupra nivelului marii, si face parte dintr-un mai mare platou de lacuri macedonene.

 

Originea numelui localitatii - kastoria - a dat nastere la mai multe teorii. Cea mai populara dintre acestea este cea care sustine faptul ca numele provine de la cuvantul grecesc "kastoras", care inseamna "castor" sau "nutrie". Comertul cu blana acestui animal, prins in apele Lacului Orestiada, a ocupat un loc central in economia locului.

 

Cu toata inima se poate spune ca intreaga localitate Kastoria este "un muzeu in aer liber", pe orice straduta ai merge neavand cum sa nu gasesti o marturie bizantina sau ceva "vechi". Orasul este renumit pentru numarul insemnat de biserici bizantine, pe care inca le mai pastreaza, pentru arhitectura caselor, unele dintre ele zidite in perioada otomana, si pentru folclorul zonei. Kastoria este un important centru religios pentru Biserica Ortodoxa a Greciei, aici aflandu-se si scaunul mitropolitan.

 

Initial, in localitatea Kastoria au existat 75 de biserici bizantine si medievale; din mila Domnului, dintre acestea, doar 54 au supravietuit neatinse de vremurile vitrege prin care a trecut localitatea. O parte dintre cele ramase au fost deja restaurate, oferind lumii un minunat exemplu de arta tarziu-bizantina, atat arhitectura, cat si fresca. Frescele bizantine din Kastoria, acoperind mai bine de 3.700 de metri patrati de perete, se intind pe o perioada de aproape sapte secole.

 

Pentru a vizita oricare dintre bisericutele bizantine, este nevoie mai intai de o vizita la Muzeul de Istorie Bizantina, localizat pe culmea dealului unde se afla vechea Acropola. De aici, un ghid va veni special pentru a deschide si prezenta bisericutele ce se doresc a fi vizitate. Cele mai apreciate bisericute kastoriene sunt urmatoarele: Panagia Kumbelidiki, Sfantul Nicolae Kasnitzi, Taxiarxis Mitropoleos, Sfantul Stefan, Sfintii Anargyroi si Manastirea Panagia Mavriotissa.

 

Muzeul de Istorie Bizantina, localizat in Piata Dexamenis, gazduieste un numar insemnat de icoane bizantine si vestigii arheologice unice. Insa, cu toata inima, se poate spune ca intreaga localitate Kastoria este

Kastoria - scurt istoric al regiunii

Se crede ca aceasta localitate are radacini antine, uneori fiind indentificata cu orasul antic Celetrum, ocupat de catre romani in anul 200 i.Hr. Istoricul bizantin Procopius marturiseste faptul ca, mai apoi, locul a fost numit Justinianopolis. De-a lungul primului secol de ocupatie bizantina, orasul a fost puternic fortificat.

 

Odata cu trecerea secolului al X-lea, orasul a fost cucerit de catre bulgari, iar mai apoi, in anul 1202, de catre normanzi. Pozitia strategica a orasului a facut ca acesta sa fie dorit atat de Imperiul Bizantin, cat si de Despotatul de Epir, de-a lungul secolului al XIII-lea. In anul 1203, orasul revine sub conducerea bizantinilor, si datorita vremurilor de pace ce vor urma, el va ajunge un deosebit de bogat centru economic si cultural. Intre anii 1331 si 1380, regiunea Kastoria a apartinut Imperiului Sarb.

 

In jurul anului 1385, Imperiul Otoman va ocupa Kastoria, insa, in timpul Primului Razboi din Balcani, anul 1912, Grecia va lua inapoi Kastoria. Tratatele incheiate in anul 1913, la Londra si Bucuresti, au hotarat ca dreptul de proprietate asupra Kastoriei sa revina Greciei.

De-a lungul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si Razboiului Civil Grec, orasul a fost grav avariat, partial daramat si ruinat. Acesta aproape ca a fost capturat de miscarea comunista Elas, in anul 1948. De asemenea, lupta ce a incheiat Razboiul Civil a avut loc pe Muntele Grammos, din apropierea Kastoriei.

 

In anul 1943, populatia evreiasca din Kastoria numara peste 980 de oameni. Multe dintre aceste familii purtau nume latine, ca urmare a emigrarii acestora din Spania, prin Italia, de-a lungul secolelor XVII-XVIII. In anul 1944, odata cu ocupatia nazista a locului, in cadrul Razboiului Mondial, evreii au fost supusi unui amplu program de exterminare.

 

Kastoria va fi eliberata de catre trupele aliate, la mai putin de patru luni dupa expulzarea si exterminarea populatiei evreiesti. Pana la sfarsitul Razboiului, in anul 1945, abia 38 de evrei au mai supravietuit, restul pierind in lagarele de concentrare.

Kastoria - patria celor aproape 80 de biserici bizantine

Cele aproape 80 de biserici bizantine apartin unei perioade de aproape cinci secole, ele fiind ctitorite intre secolele IX si XIV. Acestea sunt construite atat pe stradutele inguste ale orasului Kastoria, cat si in afara zidurilor, constituind adevarate capodopere bizantine.

 

Majoritatea dintre ele pot fi caracterizate simplu. Cele mai multe dintre ele sunt basilici boltite, cu trei abside; printre ele, mai sunt si bisericute de tip nava longitudinala, cu acoperis de lemn; rar, dar intalnite, sunt bisericutele cu trei abside si dom. Peretii acestora sunt ziditi din pietre si caramizi de pamant, unele dintre ele avand reprezentate pe ele sori, cercuri si monograme.

 

Cea mai renumita si apreciata biserica din Kastoria este Panagia Koumbelidiki, construita in prima jumatate a secolului al XI-lea. Numele acesteia provine de la domul ei caracteristic, in limba turca numit

 

In apropierea catedralei se gaseste Biserica Taxiarhes Mitropoleos, o biserica cu trei abside si un dom. Frescele acesteia dateaza inca din secolul al X-lea. In absida sudica, biserica pastreaza ramasitele pamantesti ale lui Pavlos si Natalia Mela.

 

Biserica Sfantul Stefan - Agios Stefanos - a fost construita spre sfarsitul secolului al IX-lea si este una dintre foarte putinele biserici cu cafas, pentru femei. Minunatele ei fresce dateaza inca din secolul al IX-lea. Este de admirat tronul arhieresc din biserica, in interior, iar in exterior apar multe deoratii.

Biserica Sfintii Anargyroi este o impresionanta basilica cu trei abside din secolul al X-lea. Exceptionalele ei fresce apartin secolului al XII-lea, lucrate din dorinta renumitei familii Limniote.

 

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Koimisis tis Theotokou, asezata in ruinele de la Zevgostasi, este si ea un important monument bizantin, datand din secolul al XI-lea; si aici frescele impresioneaza. Pe peretii exteriori ai acesteia, se poate observa o frumoasa icoana cu Maica Domnului si Pruncul. O alta biserica impresionanta este cea a Sfantului Nicolae - Agios Nikolaos - Kasintzis, o biserica in forma de nava, localizata in Piata Omonoia a orasului. Aceasta biserica dateaza din secolul al XII-lea.

          

Biserica Sfantul Gheorghe din Omorfoklissia este una dintre cele mai frumoase biserici din Macedonia. Aceasta a fost construita in secolul al XIII-lea ca biserica centrala a unei manastiri. Naosul cruciform si bogatele decoratii in ceramica din exterior ofera locasului o sensibilitate aparte. Printre multele fresce ale acesteia, se mai pastreaza inca si unele dintre operele calugarilor Varlaam si Joasaf. Statuia sculptata in lemn a Sfantului Gheorghe este o lucrare unica in arta bizantina: este o statuie inalta de aproape trei metri. 

 

Manastirea Maicii Domnului - Panagia Mavriotissa - este localizata la aproximativ patru kilometri de centrul orasului Kastoria. Aceasta a fost construita, probabil, in perioada anilor lui Alexios Comnenul I (1081-1118) si a jucat un rol central in mai toate fazele istorice ale Kastoriei.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 17852

Voteaza:

Kastoria - patria bisericilor bizantine 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE