Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Kleisoura

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Kleisoura Mareste imaginea.

Manastirea Nasterea Maicii Domnului, din localitatea Kleisoura, este o manastire ortodoxa aflata la o distanta de 35 de kilometri de Kastoria si la 70 de kilometri de Florina, in regiunea Macedonia, in nord-vestul Greciei.

Kastoria este un minunat oras din nordul Greciei. Aflat la periferia de vest a Macedoniei, orasul-capitala al Prefecturii Kastoria, isi intinde casutele si sfintele locasuri de cult pe malul de vest al Lacului Orestiada, intr-o vale inconjurata de culmi muntoase joase. Kastoria este un important centru religios pentru Biserica Ortodoxa a Greciei, aici aflandu-se si scaunul mitropolitan.

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Kleisoura

Primul asezamant monahal din acest loc a fost intemeiat in anul 1314, de catre ieromonahul Neofit din Kleisoura. Manastirea a fost reinfiintata, mai apoi, in anul 1813, de catre ieromonahul Isaia Pista din Kleisoura, venit in acest loc din Manastirea Iviron, din Sfantul Munte Athos, dupa o descoperire a Maicii Domnului. Biserica centrala, inchinata Nasterii Maicii Domnului, este o basilica cu trei cupole, cu pronaos si naos, construita intr-un complex monahal fortificat.

 

Nasterea Maicii Domnului este praznuita pe 8 septembrie. Sfanta Scriptura, ne da stiri sumare in legatura cu nasterea si copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe stiri despre aceste momente din viata sa ne sunt date de scrierile apocrife si de Sfanta Traditie. Din Sfanta Scriptura, rezulta ca, Sfanta Fecioara era din neamul lui David.

Dupa traditie, parintii sai se numeau Ioachim si Ana, locuitori din oraselul Nazaret, Galileea. Nazaretul, care insemneaza "floare" sau "lastar", a primit "floarea" fagaduita de Dumnezeu protoparintilor nostri, Adam si Eva, in rai, precum si "lastarul" rasarit din radacina lui David, pe Sfanta Fecioara Maria. Parintii ei nu-i dau un nume deosebit, ci unul foarte obisnuit la evrei, cel de Maria.

"Nasterea ta, de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, bucurie a vestit la toata lumea, ca din tine a rasarit Soarele dreptatii, Hristos, Dumnezeul nostru. Si dezlegand blestemul a dat binecuvantare si stricand moartea, ne-a daruit noua viata vesnica. O, Preacurata si Preasfanta, dumnezeiasca Prunca Maria care te-ai nascut spre bucuria si mantuirea a toata lumea, asculti rugaciunile nevrednicilor robilor tai, care, cu credinta si cu evla vie, din inima laudam nasterea ta cea preacinstita si cerem prin tine, de la Dumnezeu, iertare pacatelor noastre, pace si mare mila, cantandu-I: Aliluia!"

 

In timpul Razboiului din Independenta a Macedoniei, manastirea a servit drept loc de retragere pentru multi luptatori macedoneni, printre care se afla si Pavlos Melas. Cand turcii au incendiat localitatea Variko, din apropiere, in anul 1903, localnicii s-au adapostit in aceasta manastire.

Multa vreme, manastirea din Kleisoura a fost parasita. Mai inainte de organizarea manastirii, in aceasta a trait maica Sofia din Pont, recent canonizata, care a petrecut in nevointe ascetice pana in ultimele clipe ale vietii sale. Pana in anul 1993, manastirea din Kleisoura nu a avut o obste monahala organizata.

Sfanta Sofia din Pont a adormit in Domnul in ziua de 6 mai 1974, fiind inmormantata in incinta manastirii. Ea era cunoscuta de multa lume din aceasta regiune, multi venind la ea pentru sfat, iar mai apoi, la mormant, pentru rugaciune. Astazi, cinstitele ei Moaste se afla pastrate in biserica manastirii, putand fi sarutate de cei evlaviosi.

 

In anul 1993, manastirea a fost transformata in manastire cu obste de maici, cu scopul de a renaste acest centru duhovnicesc din vestul Macedoniei. Astazi, anastirea este metoc al Manastirii Sfintilor Doctori fara-de-arginti, din Melissotopos. Obstea monahala din Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Kleisoura numara mai putin de zece vietuitoare, aflate sub conducerea duhovniceasca a maicii Anisia Englezou. Adresa manastirii este urmatoarea: Kleisoura, Τ.Κ. 52054, Grecia.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

06 Septembrie 2012

Vizualizari: 2581

Voteaza:

Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Kleisoura 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE