Manastirea Sfantul Alexandru de Svir

Manastirea Sfantul Alexandru de Svir Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Alexandru de Svir este o manastire ortodoxa ruseasca situata in padurile din regiunea Leningrad, la sud de granita cu Republica Karelia. Epoca de aur a acestei manastiri intra in secolul al 17-lea.

Manastirea Sfantul Alexandru de Svir a fost fondata in 1487, cand un calugar de la Manastirea Valaam, pe nume Alexandru, s-a stabilit intre Roschinsky si Lacuri Sfinte, la 20 km spre est de Lacul Ladoga si la 6 km de raul Svir.

In timpul vietii sale in padure, el a avut o viziune a Sfintei Treimi, care i-au poruncit construirea a doua capele din stejar, una dedicata Sfintei Treimi, a doua dedicata Schimbarii la Fata a Mantuitorului. Aceste biserici au dat nastere unor manastiri gemene, Sfanta Treime si Schimbarea la Fata, cunoscute ca intreg sub numele de Manastirea Alexander Svirsky.

 

Fondatorul manastirii, Alexandru Svirsky, a murit pe 30 august 1533 si a fost ingropat la manastirea Schimbarea la Fata, care inca serveste ca loc de inmormantare pentru calugarii locali. 12 ani mai tarziu, ucenicii acestuia au povestit viata lui intr-o biografie. Sinodul bisericii din 1547 l-a canonizat pe Alexandru Svirsky, iar noul sfant a inceput sa fie venerat pe tot teritoriul Rusiei. Una dintre capelele faimoasei catedrale Sf. Vasile din Piata Rosie, de exemplu, a fost consacrata acestuia.

Tarii rusi au conferit multe privilegii importante manastirii lui Alexandru, inclusiv dreptul la impozitele pe caz de la Targul Svirsky, care avea loc anual sub zidurile manastirii. In timpul vremurilor de restriste, suedezii au distrus si ars ambele schituri de trei ori si totusi manastirea a continuat sa prospere. Dupa granita ruso-suedeza a fost delimitat la vest de raul Svir, o mare parte a schimburilor comerciale dintre cele doua natiuni a trebuit sa treaca prin Targ Svirsky, imbunatatind si mai mult importanta manastirii.

 

Manastirea Sfanta Treime are una dintre putinele turnuri medievale cu ceas din Rusia, pastrate bine. Aceasta prosperitate reinnoita a fost reflectata de structurile monahale ridicate in 1640. In 1644, cand Catedrala Schimbarea la Fata, cu cinci domuri, a fost terminata, tarul Mihail Feodorovici a prezentat calugarilor un arc de cerc de aur pentru pastrarea moastele Sfantului lui Alexandru acolo. O clopotnita a manastirii Treime a fost construita in trei niveluri si incoronata cu trei varfuri in 1649. Cele mai multe chilii dateaza din anii 1670. Spatioasa Catedrala Sfanta Treime a fost completata de 1695. Ultima structura care urma sa fie ridicata in interiorul zidurilor manastirii a fost capela spitalului Sf. Ioan din Damasc (1718).

 

Numeroasele terenuri ale Manastirii Alexandru Svirsky au fost secularizate in timpul reformei ecleziastice din timpul domniei Ecaterinei cea Mare din 1764.

Dupa Revolutia Rusa din 1917, fratii au fost executati sau deportati, in timp ce relicvele Sfantului Alexandru au fost profanate si afisate public in Leningrad. Cladirile medievale ale manastirii au gazduit un gulag infam cunoscut sub numele de Svirlag. Ele au fost in continuare deteriorate in timpul luptelor din Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Lucrarile de restaurare nu au fost incepute pana in 1970.

 

In prezent, Manastirea Schimbarea la Fata gazduieste comunitatea monahala locala, in timp ce Manastirea Sfanta Treime inca este gazda unui azil de boli mentale aflat acolo din 1953. Manastirea are o capela filiala in St Petersburg, situata la aproximativ 260 km spre vest.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5614

Voteaza:

Manastirea Sfantul Alexandru de Svir 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE