Manastirea Sfantul Onufrie - Lavriv

Manastirea Sfantul Onufrie - Lavriv Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Onufrie - Lavriv

La o distanta de numai 20 de kilometri fata de granita Ucrainei cu Polonia, inspre apus, in mijlocul Carpatilor Nordici, se afla localitatea Borislav. Langa aceasta, inca isi inalta zidurile Manastirea greco-catolica Lavriv. La inceput, manastirea a fost ortodoxa, fiind inchinata Sfantului Onufrie. Manastirea Sfantului Onufrie se afla la o distanta de numai 2 kilometri de localitatea Lavriv (Lawrow, Lviv, Lvov) si la alti 16 kilometri de localitatea Staryy Sambir, la poalele muntilor Carpati, in Ucraina.

Potrivit traditiei locale, prin aceste locuri izolate si pustii a sihastrit Sfantul Onufrie cel Mare. Pe urmele sale au pasit, mai apoi, mari ierarhi si domni ai locului, dar si de pe alte meleaguri.

Manastirea Sfantul Onufrie din Lavriv - scurt istoric

Turnul clopotnita din Manastirea Lavriv, cea mai veche manastire din regiunea Lvov, ctitorita in secolul al XIII-lea, in anul 1278, de catre printul Leon - Lev Danylovych, drept resedinta de vara. In aceasta manastire al a si fost inmormantat.

Manastirea a fost rectitorita (ajutata), potrivit traditiei locale, de catre printul Stefan Petriceicu, adormit in Domnul la anul 1690. Manastirea a cazut in paragina in anul 1939. Pentru o vreme, in aceasta au slujit greco-catolicii. Inca se mai pastreaza fresce datand din secolul al XV-lea.

In criptele de sub biserica centrala a manastirii s-au descoperit mai multe morminte. Pe langa mormantul ctitorului Leon, se mai afla si doua morminte importante. Acestea au adapostit osemintele a doi domnitori valahi, anume Stefan Petriceicu al Moldovei si Constantin Basarab al Tarii Romanesti.

Biserica manastirii din Lavriv dateaza inca din secolul al XIII-lea, fiind ctitorita de un anume Lev, fiul cneazului Daniel Galitzki. Altarul bisericii pastreaza o trasatura specific manastirilor moldave, anume doua randuri de brauri. Cladirile din curte sunt cu etaj, fiind zidite undeva prin anul 1786. Intre anii 1814 si 1914, pentru mai bine de o sute de ani, aici a functionat o foarte renumita scoala germana.

Comunismul nu a ocolit nici taina manastire din Carpatii Nordici. Astfel, ajungand grajd si depozit de materiale, calugarii au fugit in Polonia, spre locuri mai izolate si mai linistite. In incinta manastirii a fost, mai apoi, deschisa o scoala pentru persoane cu dizabilitati. In cele din urma, abia prin anul 1998, locul isi va redobandi scopul initial, anume de loc de rugaciune.

Tot o traditie a locului marturiseste si faptul ca Sfantul Onufrie a trecut la Domnul in acest loc, Sfintele sale Moaste fiind zidite in zidurile manastirii. Aceasta ramane insa numai o legenda, marturisita insa si in Proloagele locului.

In anul 1986, arheologii din Lavriv au scos la lumina doua lucruri de mare insemnatate, si anume: mormantul episcopului Macarie al Ierusalimului, alaturi de alti mitropoliti ai Kievului, si racla goala a Sfantului Onufrie.

Constantin Basarab a murit in anul 1685, iar Stefan Petriceicu in anul 1690. Stefan Petriceicu al Moldovei si Constantin Basarab al Tarii Romanesti au fost pomeniti la sfintele slujbe multime de ani. In partea locului, memoria lor este pastrate de multi locuitori, sate precum Waniowice, Torzynowice si Mrzowice, apartinand lui Constantin Basarab, iar Makuniow, Kupnowice, Mistkowice, Szeptyce, Rozdialowice, Zarauko si Blozowi, apartinand lui Petriceicu Stefan.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4409

Voteaza:

Manastirea Sfantul Onufrie - Lavriv 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE